Zdravlje 19. srpnja 2010.

Najmlađi pacijenti napokon jedu zdravo

Sanja-Krznaric
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klinika za dječje bolesti Zagreb je uključivanjem nutricionistice u svoj tim osigurala još kvalitetniju zdravstvenu njegu za najmlađe pacijente, jer upravo nutricionist ima ključnu ulogu u liječenju poteškoća povezanih s prehranom

Prvi rezultati projekta u samo godinu dana

Klinika za dječje bolesti Zagreb predstavila je prve rezultate projekta pod nazivom ''Unapređenje kliničke prehrane''. Rezultati daju razloge za zadovoljstvo jer u samo godinu dana projekt je ostvario veći dio ciljeva.

Najveći uspjeh postignut je uključivanjem nutricionistice/dijetetičarke u već postojeći tim za pružanje nutritivne potpore pedijatrijskim bolesnicima. U razvijenim zemljama svijeta uključivanje nutricionista u skrb oko pedijatrijskih bolesnika uobičajena je praksa, ali u Hrvatskoj ovo je prvi takav tim. Pred stručnom, ali i širom javnošću tako je ponovno istaknuta važnost kvalitetne prehrane i dobrog stanja uhranjenosti na ishod liječenja pacijenata.

Potpora nutricionista je nužna u liječenju bolesnika

Bolesnici s poremećajima prehrane često se suočavaju s poteškoćama kao što su postoperativne komplikacije, usporeni oporavak od bolesti i opća slabost imuniteta. Ovo se posebice odnosi na djecu, koja dugoročno snose i najteže posljedice loše i nedostatne prehrane.

No, iako je nutritivna potpora nužna u liječenju bolesnika, u Hrvatskoj je njena važnost dugo vremena bila neprepoznata. Tako nutricionisti, kao nemedicinski djelatnici, u sustavu nisu tretirani kao zanimanje koje je nužno u zdravstvu niti im je omogućen neposredan rad s pacijentima.

Zapošljavanjem nutricionistice/dijetetičarke u svoj multidisciplinarni tim za pružanje nutritivne potpore Klinika za dječje bolesti Zagreb osigurala je još kvalitetniju zdravstvenu njegu svojim pacijentima. Valja spomenuti kako je ovo ujedno i prvi ovakav tim u Hrvatskoj osnovan prema preporukama Vijeća Europe, čije standarde slijedi većina europskih zemalja.

Pokretanje ovog projekta osiguralo je Klinici za dječje bolesti Zagreb još jedno priznanje – uvrštena je u multicentrični projekt ESPEN-a (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) pod nazivom ''Pothranjenost - učestalost i učinci kod hospitalizirane djece u Europi''. Ovo je prva Europska studija velikih razmjera o učestalosti i učincima pothranjenosti u koju je uključeno 13 pedijatrijskih centara te 2,700 djece.

Priznanje struke

'Ponosni smo što smo nakon gotovo 20 godina nastojanja, uspjeli u rad tima za nutritivnu potporu po prvi put uključiti i nutricionisticu'.

'Njezino znanje i iskustvo dosad su se pokazali izuzetno vrijednima u radu s našim malim pacijentima, kojima kvalitetnom njegom nastojimo boravak u bolnici učiniti što bezbolnijim'.

'Uključenje Klinike za dječje bolesti Zagreb u ESPEN-ovu studiju smatramo velikim priznanjem struke i dokazom da smo na pravom putu', izjavila je prof.dr.sc. Sanja Kolaček, voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Pokretanje projekta ''Unapređenje kliničke prehrane'' ne bi bila moguće bez financijske podrške pet velikih kompanija (abecednim redom): Abbott Laboratories, Dukat mliječna industrija, Nestlé Adriatic, Podravka te SHS/Danone.

Kao sponzori projekta, tvrtke su se ugovorno obvezale na financijsko podupiranje unapređenja kliničke prehrane u Klinici za dječje bolesti Zagreb na vremenski period od tri godine.

Nutritivna potpora, iako nužna u liječenju bolesnika, dugo je vremena bila zanemarivana od struke diljem svijeta. Pokretanjem projekta unaprjeđenja kliničke prehrane, Klinika za dječje bolesti Zagreb demonstrirala je novi pristup u liječenju bolesnika kao i modernizirane smjernice za cjelokupnu hrvatsku medicinsku javnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.