Zdravlje Simptomi i pomoć 15. svibnja 2017.

Na vrijeme prepoznaj i liječi rak želuca: 6 najčešćih ranih simptoma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak želuca prati glas najbolnijeg oblika raka, ali vrlo često se bol javlja tek kasnije dok u ranoj fazi oboljeli iskuse neke druge simptome. Štoviše, nerijetko u ranoj fazi ovaj rak ne izaziva nikakve prepoznatljive simptome. smatra onkolog dr. med. Umut Sarpel.

Koji su najčešći rani simptomi i na što trebaš obratiti pažnju, dr. med. Sarpel je ispričao za Women's Health.

Krv u stolici ili kod povraćanja

Ako je krvarenje vezano uz rak želuca, krv je obično tamno smeđa ili čak crna, dok krv koja se javi kod povraćanja obično bude svijetlo crvena i može djelovati hrapavo, kao da su neke mrvice u njoj.

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od raka želuca

Brzo gubiš apetit

Jako si gladna kada počneš jesti, ali već nakon nekoliko zalogaja gubiš apetit i hrana ti više nije privlačna. Na ovaj simptom posebno obrati pažnju ako je takvo ponašanje atipično za tebe.

Nadutost, proljev i zatvor

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pojava raka može utjecati na rad probave i uzrokovati osjećaj nadutosti, ali ovaj simptom će rijetko kada asocirati na rak. Ipak, ako se uz njega javljaju i neki od drugih simptoma, može pobuditi sumnju liječnika na rak želuca.

Abdominalna bol

Bol koju izaziva rak želuca nije kratkorajna ili oštra, već tupa i dugotrajna, a osjećaš ju otprilike po sredini trbuha.

Neobjašnjivi gubitak težine

Neobjašnjivi gubitak težine može biti simptom brojnih stanja i oboljenja, poput dijabetesa tipa 1 ili Crohnove bolesti, ali i raka želuca. Ne mora biti riječ o naglom gubitku kilograma, u pitanju može biti i nekoliko kilograma manje kroz razdoblje od nekoliko mjeseci. Svaki neobjašnjivi gubitak težine je razlog za posjet liječniku.

Učestala žgaravica

Žgaravica i osjećaj žarenja u prsima koji ne prestaje također mogu biti simptom raka želuca, iako je češće simptom nekih drugih probavnih problema. U svakom slučaju, to je simptom vrijedan razgovora s liječnikom.

7 navika koje preveniraju 40% tumora

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.