Zdravlje 29. lipnja 2009.

Na put obavezno sa čepićima za uši

Putovanje_Prtljaga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto osim uživanja i odmora često donosi i neugodne situacije poput uboda insekata, borbe s dosadnim komarcima i krpeljima, opekotine od meduza i vlasulja, mučnine na putu… Zdravakrava podsjeća na sve što biste trebali spremiti u putnu ljekarnu

Ljeto donosi zanimljiva putovanja, uživanje na plažama, moru i prirodi, ali i moguće nezgode na putu. Bez obzira na to putujete li ovog ljeta na more ili u neku daleku egzotičnu zemlju, na vrijeme složite malu putnu apoteku kako bi se unaprijed pripremili na sve moguće nezgode. Tijekom ljeta smo udaljeni od svog doma i liječnika obiteljske medicine, i vrlo je važno uvijek imati pri ruci lijekove i medicinske preparate koji nam mogu pomoći kada liječnika nema u blizini.

Prije putovanja u stranu zemlju posavjetujte se koja cjepiva trebate prije putovanja primiti i na što posebno u pojedinoj zemlji trebate obratiti pažnju. Ako ste na terapiji lijekovima, pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu količinu lijekova, sav potreban pribor i vašu medicinsku dokumentaciju. Lijekove je uvijek bolje nositi u originalnim kutijama, u kojima se nalaze i upute na kojima jasno piše sastav i ime lijeka koji morate uzimati.

Pribor za prvu pomoć

Vodootporni flasteri, zavoji, sterilne komprese, sredstva za čišćenje rana (za dezinfekciju ili antiseptik) i  sredstva protiv uboda komaraca neizostavan su dio svake ljetne putne ljekarne. Sredstva za zaštitu od insekata (repelenti) primjenjuju se nanošenjem na kožu, djeluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose. Repelenti u obliku losiona ili mlijeka dodatno će hidratizirati vašu kožu, a ako ste izrazito osjetljivi na mirise koristite repelente u obliku flastera. Ne zaboravite nabaviti aparat koji mirisom tjera komarce iz sobe radi lakšeg sna.

Sredstva koja se primjenjuju nakon uboda komaraca su različiti gelovi koji ugodno hlade i sprečavaju crvenilo, oteklinu i svrbež na mjestu uboda. Preparati na  bazi kamilice, nevena ili aloe vere imaju izrazito umirujuće djelovanje.  Ona se primjenjuju i nakon opekotina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja), a pomažu i ako dođe do opeklina od sunca. Ipak, ako nakon ubuda meduze ili vlasulje primjetite čudnu reakciju na koži, što prije potražite liječničku pomoć.

Što se tiče uklanjanja krpelja, nemojte na njega nanositi nikakva sredstva (jestiva ulja, šampon,  gel za tuširanje), već ga uhvatite dezinficiranom pincetom, neposredno uz kožu.  Laganim povlačenjem u više smjerova polako izvucite krpelja iz kože. Ako na krpelja nanesete bilo kakvo sredstvo, mehaničko uklanjanje će biti još teže.

Kada putujete s djecom, morate ponijeti toplomjer i sredstva za skidanje temperature. Obavezno spakirajte i analgetike i antipiretike (poput Andola ili Aspirina), lijekove koji istovremeno smanjuju bol i snižavaju temperaturu. To su lijekovi koji sadržavaju npr. paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen.

Od viška glava ne boli!

Uz sredstva za zaštitu od sunca, osnovnog pribora za prvu pomoć i sredstva za skidanje temperature, pametno je pripremiti i čepiće za uši, kapi za oči, dezinfekcijske maramice, i tablete protiv mučnine na putu.

Ako imate problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja, čepići će spriječiti prodor vode, a ukoliko voda ipak dospije u uho, najbolje je uho isprati kapima za sušenje uha. Ako ipak dođe do upale uha, nos treba kapati kapima za nos kako bi se smanjio pritisak na uho ili potražiti liječničku pomoć. Tijekom ljetnih vrućina, oči su nam često crvene, nadražene i suhe zbog izloženosti klima-uređajima. Dobro je uvijek uz sebe imati kapi za oči koje će ih navlažiti. Sredstva za osobnu higijenu poput dezinfekcijskih maramica i dnevnih uložaka uvijek dobro dođu na putu.

Neugodna strana putovanja

Zbog promjene uobičajnog načina prehrane, promjene okoline i uzbuđenja zbog putovanja, često se javljaju proljevi i zatvori. Tijekom proljeva, povraćanja, visoke temperature ili intenzivnih znojenja iz organizma se osim tekućine, gube i soli (elektroliti) koje je neophodno nadoknaditi. Na putovanje ponesite prah s kojim se može napraviti otopina za oralnu rehidraciju kojom se nadoknađuju i tekućina i soli.

Ako ste skloni mučnini i povraćanju tijekom putovanja, na put obavezno ponesite antiemetike. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan. Na tržištu postoje i narukvice sa akupresurnim djelovanjem koje ublažavaju mučnine. Na dalekim putovanjima često se javlja slučaj trovanja hranom.Već kod prvih simptoma trovanja potrebno je popiti otopinu medicinskog ugljena koju možete nabaviti u gotovo svakoj ljekarni. Medicinski ugljen veže na sebe patogene bakterije, a na tržištu se nalazi u granulama i tabletama, koje je potrebno otopiti u vodi kako bi bile aktivne.

Na vrijeme pripremite ljetnu putnu apoteku i ljetujte bezbrižno! Sretan put!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.