Zdravlje 08. lipnja 2016.

Muško spolno zdravlje na udaru ljeta

Muskarac_Seksualnost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeti pij barem 2 litre tekućine dnevno, kako bi mokrenjem ispirao bakterije iz mokraćne cijevi i iz mokraćnog mjehura te spriječio njihovo umonožavanje i razvoj upala. Nakon kupanja nemoj dugo ostajati u mokrim kupaćim gaćama, a ako si sklon ljetnim ljubavnim avanturama, svakako koristi kondom

Nemoj dopustiti da ti dugo očekivani godišnji odmor pokvare infekcije mokraćnog i genitalnog sustava. Iako se uroinfekcije ne smatraju "sezonskim" bolestima, jer su nešto učestalije u hladnijim mjesecima, ljeto ipak donosi pojedine faktore rizika ili rizičnog ponašanja koji pogoduju njihovom razvoju. Stoga je bitno prisjetiti se nekih savjeta kako bi ljeto proveli urološki zdravo i sigurno.

Najčešća ljetna uroinfekcija je upala mokraćnog mjehura uzrokovana bakterijom Escherichia coli (akutni cistitis). Muškarci su tu u prednosti pred ženama, jer se cistitisi u njih znatno rjeđe javljaju.

Kako stvari ipak ne bi bile previše idealne za muški spol, tu je prostata, žlijezda čije je zdravlje bitno ne zanemariti tijekom ljeta. Simptomi prostatitisa su vrlo neugodni, stoga je pametno misliti na njegovu prevenciju. Osim toga, kao komplikacija prostatitisa može se razviti i upala epididimisa i/ili testisa (akutni epididimitis ili epididimoorhitis).

Nikamo bez vode za piće!

Ljetne temperature dovode do pojačanog znojenja, stoga organizmu treba više tekućine u odnosu na zimske i proljetne mjesece. Unos tekućine treba iznositi najmanje 2 litre na dan, uz dodatni unos ovisno o količini znojenja.

Do uroinfekcija najčešće dolazi uzlaznim putem, što znači da bakterije s kože genitalne regije ulaze u mokraćnu cijev i kroz nju dolaze do mokraćnog mjehura. Iz mokraćnog mjehura mogu otići do prostate i tamo se "začahuriti" unutar njezinog žljezdanog tkiva i pod odgovarajućim uvjetima dovesti do simptoma upale. Zatim iz prostate mogu otići prema tkivu epididimisa i testisa, te i tamo dovesti o upalnog procesa.

Dovoljan unos tekućine je potreban da se mokrenjem ispiru bakterije iz mokraćne cijevi i iz mokraćnog mjehura i da im se ne dozvoli da se umnože do kritične koncentracije kod koje može doći do razvoja upalnog procesa. Također je bitno ne zadržavati mokraću, mokriti kad god se osjeća potreba, a najmanje svaka 3-4 sata.

Osim količine, bitno i koju vrstu tekućine konzumirati. Najveći dio od ukupnog unosa treba biti čista svježa voda. Poželjno je piti i cijeđene sokove (limun, mango, lubenica) razrijeđene s više ili manje vode. Zanemari hladne, zaslađene napitke. U prvi mah mogu izgledati jako primamljivo, ali budi siguran da ti neće donijeti očekivano rashlađenje. A vjeruj, i prostata će ti biti zahvalna, osobito ako još izbaciš, ili bar umanjiš unos gaziranih pića i alkohola

I odjeća i hrana štite od upala

Kupanje u moru? Naravno, ali nemoj zanemariti negativan efekt pothlađivanja genitalne regije zbog mokrih kupaćih kostima. Preporuka je presvlačenje u suhe kupaće nakon izlaska iz mora.

Što se tiče načina odjevanja ljeti općenito, preporuča se izbjegavati uske hlače i gaćice, te sintetsko donje rublje. Ono dovodi do povećane vlažnosti genitalnog područja i smanjenjog prozračivanja, što može pogodovati razmožavanju bakterija.

Hrana? Ljeto je prava prilika da odmoriš organizam od teške, pržene i začinjene hrane. Mediteranska kuhinja idealna je za nadopunu ljetnog užitka, idealnog je omjera hranjivih tvari i energije, odmor za tvoj probavni sustav, naravno i za urogenitalni.

Slobodniji seks može, ali nikako bez kondoma

I na kraju, nikada dovoljno puta ponavljani savjeti za one kojima je ljeto doba slobodnijeg seksualnog ponašanja. Slobodnije ponašanje može, ali samo ukoliko je odgovorno. Znači, nikako bez zaštite kondomima.

Prenošenje spolno prenosivih bolesti, tako i zaraza istima, značajno je reducirana upotrebom kondoma. Upale mokraćne cijevi, uretritisi, najčešće su uzrokovani infekcijama klamidijom koja je na žalost vrlo učestala u populaciji, osobito onoj mlađoj (20-35 godina).

Također je vrlo često spolno prenošenje HPV, HSV, ureaplazmi i mikoplazmi. Kondomima se možeš zaštititi (naravno, zaštita nikada nije 100-postotnatna) i od drugih spolno prenosivih bolesti, na sreću manje učestalih u našoj populaciji, kao što HBV, HCV, HIV, sifilis.

Nadam se da će ovaj mali podsjetnik na već puno puta ponavljane savjete, pridonijeti tvom urološki sigurnijem i zdravijem ljetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.