Zdravlje 24. svibnja 2023.

Muškarci koji se udebljaju u 20-ima ugroženiji od smrtonosnog raka prostate

muškarac nezdrava hrana
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema novoj švedskoj studiji, povećanje tjelesne težine u mlađoj odrasloj dobi muškarca snažno je povezano s povećanim rizikom od agresivnog ili smrtonosnog raka prostate.

Za mlade muškarce s pretilošću postoji nekoliko poznatih promjena u tijelu koje mogu objasniti vezu s lošijim kasnijim ishodima raka prostate. Studija naglašava važnost održavanja zdrave težine tijekom odrasle dobi za muškarce kako bi se spriječio razvoj raka prostate, kao i drugih ozbiljnih bolesti. Studija rađena u Švedskoj otkriva da muškarci koji dobiju na težini kao mladi imaju veću vjerojatnost da će kasnije razviti agresivan ili fatalan rak prostate.

Prema studiji, muškarci koji su dobili prosječno 1 kilogram svake godine u dobi od 17 do 29 godina povećali su rizik od razvoja agresivnog raka prostate za 13 % i smrtonosnog raka prostate za 27 %. Studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta Lund u Malmöu u Švedskoj, a autori su svoja otkrića predstavili na Europskom kongresu o pretilosti (ECO) 2023. u Dublinu u Irskoj.

Dok je povećanje tjelesne težine bilo povezano s rakom prostate u odrasloj dobi, njegova učestalost bila je izravnije uzrokovana povećanjem tjelesne težine kod mladih odraslih osoba. Za muškarce koji su dobili oko 0,5 kilograma tijekom svog odraslog života, rizik od agresivnog raka povećan je za 10 %, a rizik od smrtonosnog raka porastao je za 29 %. Istraživači su pratili zdravstvene podatke za 258.477 muškaraca koji su sudjelovali u studiji Obesity and Disease Development Sweden (ODDS) između 1963.-2014.

Svaki od njih nije imao rak prostate na početku ODDS studije i vagan je najmanje tri puta u dobi od 17 do 60 godina. Za novu studiju, sudionici su imali u prosjeku 43 godine, do 2019., kada su zabilježeni slučajevi raka prostate i smrtni slučajevi u skupini. Od cijele kohorte studije, 23.348 sudionika imalo je dijagnosticiran rak prostate u prosječnoj dobi od 70 godina, a 4.790 ih je umrlo od raka prostate.

Možda te zanima... Česta ejakulacija smanjuje rizik od raka prostate za čak jednu trećinu Zdravlje

Što objašnjava ovu povezanost?

"Istraživanje je važno jer naglašava potencijalne dugoročne zdravstvene posljedice debljanja u određenoj dobi", rekao je dr. David Shusterman, urolog za Medical News Today. "Znamo da pretilost u bilo kojem trenutku u odrasloj dobi može povećati vjerojatnost raka prostate za oko 50%," primijetio je dr. Adam Ramin, urolog, ali mlade odrasle godine mogu biti posebno kritične. Dr. Ramin naveo je "cijeli niz" kemijskih promjena koje se mogu dogoditi kod mladih odraslih muškaraca. “Znamo da je pretilost u ovoj dobnoj skupini, povezana s višim razinama određenog faktora rasta koji se naziva inzulinu sličan faktor rasta ili IGF. Znamo da je IGF identificiran kao mogući uzrok raka prostate.”

Osim toga, rekao je da masno tkivo u ovoj dobi proizvodi leptin, još jednu tvar koja se povezuje s rakom prostate. Na kraju, istaknuo je dr. Ramin, činjenica je da muškarci dobivaju više sala na području trbuha, a trbušno salo ima tendenciju pretvaranja testosterona u druge hormone, a moguće je da postoji i hormonska povezanost s rakom prostate.

Zaključak ove studije, rekao je dr. Ramin, je da što prije osoba izgubi na težini, to je manja vjerojatnost da će oboljeti od raka prostate. Dr. Shusterman zaključio je da ovo istraživanje naglašava važnost održavanja zdrave tjelesne težine tijekom života, budući da bi to moglo spriječiti neželjene zdravstvene probleme kasnije u životu.

rak prostate Možda te zanima... Rak prostate: Simptomi, prevencija i liječenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.