Zdravlje Wellness 03. listopada 2024.

Može li ružmarinova voda učiniti kosu sjajnijom i pospješiti njen rast?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema nedavnom trendu na TikToku korištenje različitih eteričnih ulja, uključujući ružmarin, može poboljšati zdravlje kose, potaknuti njezin brži rast i učiniti ju sjajnom. Osim toga, postala je popularna i voda od ružmarina koju možete napraviti sami, a koja također potiče rast kose.

Neki korisnici TikToka kažu da je voda od ružmarina nova rižina voda te da su već nakon sedam dana korištenja vidljivi rezultati. Tvrde da voda od ružmarina može smanjiti gubitak kose, pospješiti rast kose i povećati njen sjaj. 

Jedna korisnica, Katya Niomi, tvrdi da postoje čak i znanstveni dokazi koji pokazuju da ružmarinova voda pomaže pri rastu kose. "Studija je pokazala da je to usporedivo s dva posto minoksidila", kaže u videu pregledanom više od tri milijuna puta. “Minoksidil je jedna od rijetkih stvari za koju je znanstveno dokazano da pospješuje rast kose i zaustavlja njen gubitka”.

No samo zato što je ružmarinova voda trend na TikToku ne znači da je sveobuhvatno rješenje za poboljšani rast i sjaj kose. Tijekom godina vidjeli smo da trendovi u njezi kose, slični ovome, postaju viralni na društvenim mrežama bez jasnih znanstvenih dokaza i dugoročnih studija koje bi dokazale njegovu učinkovitost za sve tipove kose ili stanja gubitka kose. Stoga nije preporučljivo koristiti TikTok za savjete o njezi kose, za razliku od savjetovanja s dermatologom.

Što je voda od ružmarina?

Voda od ružmarina nastaje namakanjem lišća ružmarina u vodi, što rezultira tekućinom koja se infuzira, objašnjava za Everyday Health dr. Michelle F. Henry, dermatologinja u New Yorku. Kako biste napravili vodu od ružmarina, dodajte pet šalica vode i pet grančica svježeg ružmarina u lonac na srednje jakoj vatri. Ostavite da voda i ružmarin ključaju 15 minuta, zatim ugasite vatru i ostavite ružmarinu u loncu dok voda ne poprimi ružičasto-crvenkastu nijansu. Zatim vodu procijedite u bocu i uklonite grančice ružmarina. Otopina se može čuvati u hladnjaku i koristiti jedan do dva tjedna ako se pravilno čuva.

Što se tiče načina korištenja, neki TikTokeri predlažu prelijevanje po glavi, natapanje korijena i tjemena, dok drugi preporučuju prskanje kose. "Koristite kao posljednji korak ispiranja u rutini njege kose pod tušem", predlaže Niomi. 

Možda te zanima... 3 načina kako koristiti ružmarin za jačanje i brži rast kose Zdravlje

Što stručnjaci kažu o vodi s ružmarinom za zdravlje kose

Je li voda od ružmarina čudotvorna kako TikTokeri tvrde? Evo što su rekli stručnjaci.

Voda od ružmarina može pospješiti rast kose

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da ružmarin ima potencijala poduprijeti rast kose. Prema jednoj studiji iz 2015., ulje ružmarina jednako je učinkovito kao dva posto minoksidila nakon šest mjeseci korištenja. Prema drugoj, maloj studiji objavljenoj 2013., ekstrakt lista ružmarina potaknuo je ponovni rast kose kod sudionika s androgenom alopecijom.

Međutim, estetičarka Michelle Ornstein objašnjava da postoji velika razlika u snazi ​​eteričnog ulja ili ekstrakta korištenog u studijama i domaćeg pripravka. Proces izrade eteričnog ulja uključuje korištenje profesionalne, sterilne opreme na kontroliranim temperaturama kako bi se postigli učinkoviti rezultati, za razliku od kuhanja biljke na visokim temperaturama gdje hranjive tvari isparavaju u uvjetima koji nisu ujednačeni, Ornstein objašnjava.

Kod eteričnih ulja, proces ekstrakcije visoko koncentriranog ulja iz biljke uključuje destilaciju vodenom parom, koja se provodi bez pregrijavanja ili stvaranja "spaljenog" ulja. "Nusprodukt eteričnog ulja je hidrosol ili hidrolat, koji iako je manje koncentriran i na bazi vode, sadrži uglavnom iste blagodati kao i eterično ulje, ali je u manje koncentriranom obliku", kaže Ornstein.

Osim toga, učinkovitost vode ili ulja ružmarina također ovisi o kvaliteti sastojaka, dodaje Ornstein. "Drugim riječima, moraju biti organski ili proizvedeni u prirodi i iz pouzdanih izvora".

Međutim, čak i kad se promatraju dobrobiti snažnijeg eteričnog ulja ružmarina, dr. Henry tvrdi da je potrebno više istraživanja kako bi se uspostavio izravni odnos. Do danas su dostupne studije male i još uvijek preliminarne što ne sugerira nikakve dugoročne konačne koristi. I ne postoje studije koje bi posebno procjenjivale ružmarinovu vodu za njegu kose.

Obavezno se posavjetujte s aromaterapeutom ili dermatologom prije izravne primjene bilo kojeg novog proizvoda na bazi eteričnog ulja ili ekstrakta, čak i ako je domaći.

Možda te zanima... Može li voda od riže učiniti tvoju kosu jačom i sjajnijom? Zdravlje

Ružmarinova voda može poboljšati zdravlje vlasišta

Kako bi kosa bila zdrava, potrebno je obratiti pažnju i na zdravlje tjemena, a ulje ružmarina može imati neke moguće prednosti.

Sudionici u većoj spomenutoj studiji iz 2015. godine koji su koristili ulje ružmarina imali su manju vjerojatnost da će osjetiti svrbež vlasišta od skupine koja je primala minoksidil. Ornstein objašnjava da je poznato da ulje ružmarina ima visoka antifungalna i antibakterijska svojstva te može biti korisno u borbi protiv prhuti, između ostalih problema s vlasištem.

Henry ističe da su znanstvene studije koje su posebno usmjerene na utjecaj ulja ružmarina na zdravlje vlasišta ograničene, i opet, usredotočene se na ulje ružmarina, a ne na vodu od ružmarina. Potrebno je istraživanje kako bi se bolje razumio potencijalni odnos između ružmarinove vode i zdravlja vlasišta. 

@audreyvictoria_ Rice water or rosemary water? 🌿🍚💗 #ricewater #rosemarywater #hairgrowth #longhair #hairtok ♬ Need To Know (pitched down dance) - xxtristanxo

Voda od ružmarina može hidratizirati kosu

Prema Henry, nema puno vrijednosti u tvrdnji da voda od ružmarina hidratizira kosu. "Ružmarin sam po sebi nema inherentna hidratantna svojstva", kaže ona. "Međutim, kada se koristi u kombinaciji s nosivim uljima ili proizvodima za kosu, može pridonijeti ukupnoj hidrataciji kose i vlasišta".

Opet, istraživanja specifična za ružmarinovu vodu ne postoje, ali su neophodna da podrže ono što TikTokeri tvrde. 

duga kosa Možda te zanima... Tri prirodna sastojka od kojih kosa brže raste Zdravlje

Voda od ružmarina čini kosu sjajnom

Iako ulje ružmarina može privremeno dati sjaj kosi kada se nanese, Henry nije uvjerena da ružmarinova voda dugoročno može poboljšati sjaj kose, a također ne postoje istraživanja koja bi potvrdila tu tvrdnju. "Može poboljšati izgled kose dodavanjem sjaja, ali učinak je privremen i može varirati ovisno o individualnim karakteristikama kose", kaže ona.

Ružmarinova voda nije za sve

Većina ljudi sa zdravom kosom i bez problema s vlasištem mogla bi dodati ružmarinovu vodu u svoju rutinu njege. Što se tiče nuspojava, ulje ružmarina općenito se smatra sigurnim za lokalnu upotrebu.

Međutim, Henry napominje da neki pojedinci mogu imati alergije ili osjetljivost na njega. Kod nekih osoba korištenje ulja ružmarina na tjemenu može izazvati iritaciju i upalu. Ključno je konzultirati se s aromaterapeutom, liječnikom ili dermatologom za savjet prije nego što isprobate nešto novo. "Provođenje testa prije nanošenja ružmarinovog ulja ili vode na cijelo vlasište ili kosu je preporučljivo", kaže Henry.

Štoviše, pretjerana uporaba ili visoke koncentracije eteričnih ulja, poput ulja ružmarina, mogu potencijalno izazvati iritaciju kože ili alergijske reakcije .

Osobe s posebnim problemima kose ili vlasišta trebaju biti oprezni. "Uvijek se preporučuje konzultirati se s liječnikom ili dermatologom prije isprobavanja bilo kojeg novog proizvoda ili tretmana, osobito ako postoje temeljna stanja ili osjetljivost vlasišta", dodaje Henry.

Nadalje, svatko tko trenutno uzima suplemente protiv gubitka kose ili se liječi lijekovima protiv gubitka kose, ne bi trebao isprobati ulje ružmarina ili vodu od ružmarina jer se mogu pojaviti određene kontraindikacije. 

ulje Možda te zanima... Ricinusovo ulje: Kako ga koristiti za rast kose i njegu kože Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.