Zdravlje Prirodno liječenje 08. prosinca 2021.

3 načina kako koristiti ružmarin za jačanje i brži rast kose

Foto: shuterstock Isprobaj ružmarin za rast kose
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije nego što su postojali brojni šamponi za kosu, žene su koristile ono što su imale u vrtu ili na polju. Postojala je lijekovita biljka za svaki problem od peruti do gubljenja kose, a među njima se i našao ružmarin.

Ružmarin je vrlo česta i lako dostupna biljka koju možeš prepoznati po zelenim tankim, igličastim listovima te intenzivnom mirisu. Do 50 godine života oko 50 % žena susret će se s nekom vrstom gubitka kose, a ružmarin može pomoći u borbi protiv toga. Često se korisit za rast kose jer potiče i poboljšava cirkulaciju vlasišta, ima antibakterijska svojsta i nježno čisti kosu, pojačava sjaj kose i ublažava nadraženo i suho vlasište. Možeš koristiti svježi ili sušeni ružmarin, a ovo su neki od načina na koje se on koristi.

Ispiranje kose vodom od ružmarina

Ako ti ovo zvuči jednostavno, to je zato što i jest. Za ovu upotrebu trebaš samo zakuhati vodu i dodati ružmarin i zatim pusti da odstoji 15 do 30 minuta ili više sati za višu koncentraciju ružmarina te na kraju procjedi. Dobivenu vodu od ružmarina možeš koristiti kako bi umirila nadraženo vlasište, dala kosi sjaji, riješila se peruti ili smanjila višak masnoće u kosi. Nema potrebe ispirati, a preporučuje se i ugodna masaža vlasištva kako bi dodatno stimulirala vlasištvo. 

Ulje od ružmarina

Ulje ružmarina odlična je alternativa, ako ne možeš koristiti konvecionalne tretmane za kosu ili se brineš o nuspojavama. Studija iz 2015. godine uspoređivala je ulje ružmarina s minoksidilom koji se koristi u tradicionalnim tretmanima za rast kose. Nakon šest mjeseci obje grupe su zabilježile rast kose, iako je grupa koja je koristila ulje ružmarina imala veći rast kose od grupe koja je koristila minoksidil. Ako želiš isprobati ovu metodu, dodaj nekoliko kapi ulja ružmarina u šampon za kosu ili pomiješaj ulje ružmarina s nekim baznim uljem poput argana i diretkno ga umasiraj u vlasište i pusti neka djeluje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ružmarin s jabučnim octom

Sve što trebaš je staviti svježi ružmarin u stakleknu i dodati jabučni ocat. Potrebno je da ta mješavina bude na hladnom i tamnom mjestu od dva do četiri tjedna. Kad je spremno za korištenje, operi kosu šamponom kao i inače te pomiješaj 1/4 šalice jabučnog octa i ružmarina s jednom do dvije šalice vode i isperi kosu s tim, a nakon toga kosu nije potrebno ispirati. 

Kosa_6450X300_1 Možda te zanima... 3 savjeta za brži rast kose Ljepota i relax

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.