Smanjuje li alergija na hranu rizik od covida?
Preliminarna istraživanja sugeriraju da ljudi s alergijama na hranu imaju manji rizik od zaraze koronavirusom. Iako ovo istraživanje nije konačno, ono daje neke informacije o tome koliko ljudi s alergijama na hranu mogu biti osjetljivi na dobivanje covida, piše Health.
Smanjuje li alergija na hranu rizik od covida?
Studija, objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, financirana od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, otkrila je da alergija na hranu (sudionici su je sami prijavili i imaju potvrđenu dijagnozu od strane liječnika) smanjuje rizik od infekcije koronavirusom za pedeset posto.
"Općenito, kada proučavate kako funkcioniraju složene bolesti i infekcije, uvijek postoji dio populacije koji je više ili manje osjetljiv", rekao je za Health glavni autor studije Max Seibold, doktor znanosti, istraživač u National Jewish Healthu u Denveru, Colorado.
Studija je također utvrdila da osobe s astmom - za koje se prije smatralo da imaju povećan rizik od covida, nisu imale veću vjerojatnost zaraze koronavirusom. Istraživanje iz 2024. također je pokazalo da astma možda nije faktor rizika za tešku infekciju covidom.
Iako je potrebno više istraživanja kako bi se objasnili ovi nalazi, dr. Seibold je rekao da oni mogu pružiti određenu utjehu pojedinim osobama koje prije nisu bile sigurne u svoje razine rizika. "Kod tih osoba (a astmom i alergijom) postoji veliki strah od toga jesu li možda skupina koja je zbog svojih stanja ranjivija i povezana s lošijim ishodima", rekao je dr. Seibold.
Alergije na hranu mogu prepoloviti rizik od covida
Za novu studiju, istraživači su odlučili utvrditi jesu li djeca i osobe s alergijskim bolestima i astmom izložene većem riziku od zaraze koronavirusom. Da bi to učinili, nadzirali su više od 4000 ljudi u gotovo 1400 kućanstava na slučajeve covida između svibnja 2020. i veljače 2021. — prije uvođenja cjepiva protiv covida za širu javnost i prije nego što su identificirane mnoge zaraznije varijante covida koje izazivaju zabrinutost.
Sva kućanstva uključivala su barem jednu osobu mlađu od 21 godine, a oko polovice sudionika imalo je alergiju na hranu, astmu, ekcem ili alergijski rinitis. Osobe u svakom kućanstvu tjedno su ispunjavale upitnik o svojim simptomima i svaki drugi tjedan napravljen im je bris nosa i testirani su na covid.
Istraživanja su pokazala da ljudi s alergijama na hranu koje su sami prijavili i imaju potvrđenu liječničku dijagnozu, imaju 50 posto manji rizik od infekcije koronavirusom. U međuvremenu, oni s astmom, ekcemom i alergijskim rinitisom nisu povezani s povećanim ili smanjenim rizikom od covida.
Nije jasno zašto su alergije na hranu povezane sa smanjenim rizikom od covida. Istraživači su pretpostavljali da je možda manje vjerojatno da će ljudi i obitelji u kojima postoje slučajevi alergije objedovati u restoranima, što je u konačnici smanjilo njihovu izloženost u društvu. Međutim, ta je teorija postala manje uvjerljiva nakon što su istraživači otkrili da su razine izloženosti u usporedbi s obiteljima u kojima nema slučajeva alergije na hranu zapravo vrlo male.
Umjesto toga, dr. Seibold je rekao da bi to moglo imati veze s ACE2 receptorima - proteinima koji se nalaze na površini nekih stanica, a pomoću kojih virus covida ulazi u tijelo. Napomenuo je da je određena vrsta upale, upala tipa 2, česta kod osoba s alergijskim bolestima. Smanjuje razine ACE2 u dišnim putovima, što u konačnici može smanjiti rizik od infekcije. "Ovo smanjuje mogućnost ulaska virusa u tijelo, i to je ono što trenutno aktivno istražujemo", rekao je dr. Seibold.
Ljudi s alergijama na hranu još uvijek mogu dobiti covid
Važno je napomenuti da ovo novo istraživanje ne znači da ljudi s alergijama na hranu mogu slobodno izbjegavati mjere opreza u slučaju covida, kao što su cijepljenje ili nošenje maski u određenim situacijama. Alergije na hranu ne mogu u potpunosti zaštititi ljude od zaraze virusom, rekao je za Health Clifford Bassett, alergolog-imunolog na NYU Langone Health, koji nije bio uključen u studiju.
Budući da je ovo istraživanje provedeno između 2020. i 2021. — prije nego što su se pojavila široko rasprostranjena cijepljenja ili zaraznije varijante koronavirusa — nije poznato jesu li rezultati ovog istraživanja važeći i danas, osobito jer se pojavljuje i širi sve više novih podvarijanti koronavirusa.
"Vjerujem da ova studija ne pokazuje da su ljudi s alergijama na hranu zaštićeni od covida", rekao je dr. Bassett. "Zapravo, oni s alergijama na hranu, kao i većina nas, trebali bi se cijepiti i također nositi maske - kada je to prikladno - kako bi ograničili rizik od dobivanja covida."
Dr. Seibold je također upozorio na pretjerivanje kod tumačenja rezultata studije. "Ne bih preporučio nikome da promijeni svoje izbore zaštite od covida na temelju ovog istraživanja ", rekao je.
Za maksimalnu zaštitu od covida, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da svi u dobi od 6 mjeseci i stariji prime primarnu seriju cjepiva protiv covida, s davanjem prednosti opcijama mRNA. Također, ostanite u tijeku s cijepljenjem protiv covida i docijepite se, ako ispunjavate uvjete.
Ranija istraživanja sugeriraju da postoji manja vjerojatnost da ćete dobiti covid ako ste alergični na hranu. Ipak, važno je poduzeti mjere opreza jer se i dalje možete zaraziti koronavirusom. Načini prevencije od bolesti uključuju često pranje ruku, cijepljenje, izbjegavanje gužve i bliskog kontakta s bolesnim osobama te nošenje maske.
Također je vrijedno napomenuti da je ova studija provedena 2020. i 2021. Stope zaraze među osobama s alergijama na hranu mogu se promijeniti kako različite varijante covida postaju dominantne. Obratite se liječniku ako imate pitanja ili nedoumica o riziku od razvoja covida.