Zdravlje 24. travnja 2015.

Koliko često je normalno mokriti?

Toiletu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljicu Vlatku, udanu majku jednog djeteta brine što i nakon mokrenja, uz dosta jako stezanje mišića može još dosta mokriti i dalje. Pitala je dr. Marinu Knežević, spec urologije zašto sav urin nije 'otišao' odjednom i može li joj preostali urin, ako ga ne izbaci nagrizati mokraćne putove?

Mokriti treba svaka tri do četiri sata ili češće

"Za urednu funkciju mokraćnog mjehura vrlo je bitan uredan ritam mokrenja. Mokraćni mjehur bi se trebao prazniti svaka tri do četiri sata ili naravno i češće, ako postoji potreba za mokrenjem. Nije dobro ustezati se od mokrenja i time 'prepuniti'' mokraćni mjehur", savjetuje Marina Knežević i objašnjava da dugoročno rastezanje mokraćnog mjehura može oslabiti njegove stijenke što može dovesti do nepovratnog stanja hipotonije (slabljenje mišića) mokraćnog mjehura.

Zaostali urin može štetiti i bubrezima

"Mokrenje pri prepunjenom mjehuru, kada je mišićna snaga njegove stjenke slabija, može dovesti do otežanog mokrenja u tankom mlazu, produženog i nepotpunog izmokravanja. Nakon mokrenja može zaostati prihvatljiva količina rezidualnog urina, takozvani fiziološki rezidualni urin (dio urina koji ostaje u mokraćnom mjehuru).

Ako je taj volumen veći, on može štetno utjecati na funkciju mokraćnog mjehura, pa i bubrega", govori Marina Knežević, a Vlatki savjetuje da ode na pregled kod urologa i ginekologa."Ginekolog će pregledom utvrditi anatomski odnos mokraćnog mjehura u maloj zdjelici (pitanje spuštenosti mjehura, što također može rezultirati otežanim izmokravanjem. Svakako preporučujem da napravite analizu urina i urinokulture."

Pročitaj kojim biljnim čajevima možeš liječiti upalu mjehura.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.