Zdravlje 13. svibnja 2012.

Moj najbolji trudnički prijatelj Donat

Donatmg_Trudnica_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donat Mg je odličan prirodni izvor magnezija, pa ga se preporuča piti tijekom trudnoće. Trudnica Ljiljana Sakoman ispričala je svoje iskustvo i otkrila koliko joj je pomogao kod problema sa žgaravicom i tijekom cijelog razdoblja trudnoće

Najemotivniji i najljepši osjećaj na svijetu doživjela sam kad sam prvi put čula kako u meni kuca jedno malo srce. Početkom ove godine doživjela sam to drugi put u životu i ponovno proživljavam najljepših devet mjeseci u životu svake žene, mjesece prepune slatkih trudničkih muka.

Ne kaže se uzalud da je trudnoća 'drugo stanje'. Spoznaja o trudnoći u moj je svijet unijela sasvim novu dimenziju i veću odgovornost prema samoj sebi, a time i prema bebi koju nosim. Svoje drugo stanje shvatila sam kao priliku da bolje upoznam sebe i svoje tijelo, osluškujem promjene koje mi se događaju i u skladu s prirodom reagiram na njih.

Moj trudnički eliksir

Tako mi se prvih mjeseci spavalo, pa sam – spavala. Zatim su mi se jeli topli sendviči pa sam si i to ponekad priuštila. Ulaskom u drugo tromjesečje ušla sam i u mirniju fazu trudnoće, hormoni su se smirili, a tijelo je počelo tražiti kvalitetnije stvari. Tako svakog jutra miksam svoj trudnički eliksir koji sadrži svega pomalo što se nađe u hladnjaku i oko njega: cikla, mrkva, banana, kopriva, lanene sjemenke, jagode, listići mente, žlica meda, žlica maslinovog ulja i malo Donata Mg.

Najdraže mi je tako započeti dan, svoj želudac i organizam razbuditi ovakvim koktelom. Svi sastojci imaju neku funkciju, a meni je najvažnije da su prirodni i hranjivi, da ih moj organizam može dobro resorbirati.

Cikla je odličan izvor folne kiseline, lanene sjemenke prepune su omega 3 masnih kiselina, mrkva sadrži vitamin A, koprive su pune željeza, med je dobar za imunitet, Donat Mg je odličan prirodni izvor magnezija, a žlica maslinovog ulja pomogne da se svi minerali i vitamini bolje resorbiraju u organizam. Ovom vitaminsko-mineralnom kombinacijom oduševljena je moja 18-mjesečna kćer i moj suprug.

Pomoć kod žgaravice

Donat Mg sam pila u prvoj trudnoći isključivo zbog žgaravice. Tek tada sam shvatila što znači napadaj žgaravice i koliko on može biti neugodan – ja sam se našla u situaciji da sam se gotovo gušila – osjećaj žarenja popraćen pritiskom ispod prsne kosti i bol koja mi steže cijeli jednjak.

Probala sam sve 'domaće' lijekove. Bademi nisu pomogli pa su mi rekli da probam lješnjake. Lješnjaci nisu pomogli pa su mi rekli da ih moram samljeti. Od mljevenih mi je bilo još gore. Onda sam prešla na 'terapiju' jogurtom, koji je na moju želučanu kiselinu i žarenje djelovao tako da mi se kiselina počela dizati.

Kad su mi preporučili žvakanje žvakaćih guma, došlo mi je da sjednem i plačem. Tablete u bilo kojem obliku nisam željela uzimati i tako sam radije par dana trpila. Stvar je spasila moja mama koja uvijek doma ima par boca Donata i uvjerena je da je to najljekovitija voda koja postoji – ona ju već godinama pije zbog kostiju. Uglavnom, žgaravica mi je nakon par gutljaja nestala.

Tako je i u ovoj trudnoći. Svake večeri kad krene žarenje, posegnem za svojim najdražim trudničkim prijateljem i otpijem par gutljaja. Žgaravica nestaje. Uz pomoć Donata Mg ponekad reguliram i probavu, koja inače funkcionira besprijekorno, no s trudnoćom se vjerojatno crijeva pod pritiskom maternice ulijene i teže obavljaju svoju funkciju. Oko pola litre Donata natašte rješava i taj problem.

Živjeti, pa tako i biti trudna u doba kad nam je na raspolaganju tako puno različitih informacija je lijepo, ali ponekad i ne baš jednostavno. Na svako moje pitanje uglavnom dobijem barem pet različitih odgovora. No, kako u prvoj, tako i u ovoj trudnoći, vodim se za time da je čovjek biće prirode i da mu zapravo najviše pomažu upravo prirodne stvari. Zasad na taj način jednostavno rješavam svaki, pa i trudnički problem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.