Zdravlje Simptomi i pomoć 28. prosinca 2023.

Modrice: Liječnica objašnjava na koje poremećaje mogu upozoravati

modrice
Foto: shutterstock Modrice češće nastaju, ako u organizmu nedostaje vitamin C
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Modrice su oštećenja malih krvnih sudova koji su smješteni u površinskim dijelovima kože. Najčešći uzrok nastanka su ozljede. Mogu nastati kao posljedica udarca, a povezane su i s težim ozljedama, poput puknuća mišića, ligamenata, oštećenja zglobova, prijeloma kostiju. Dr. med. Tanja Pekez Pavliško, objasnila u kojim slučajevima zbog modrica treba zatražiti pomoć, a Ksenija Krajina Pokupec dr. med. i fitoterapeutkinja otkrila je recept za cijeljenje modrica.

U nekim slučajevima mogu upućivati i na neke ozbiljnije zdravstvene probleme. Modrice najčešće nastaju od udarca, a često ih imaju i osobe koje puno vježbaju, osobito dizači utega. Najviše zabrinjavaju modrice koje nisu nastale kao posljedica neke vanjske traume. Takve modrice mogu upućivati na probleme s krvi ili kao posljedica uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansa), na što može upućivati i krvarenje iz nosa ili desni. Modrice češće nastaju, ako u organizmu nedostaje vitamin C, a učestalije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

Uzroci nastanka

 | Author: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL Tanja Pekez Pavliško dr. med, rekla je da veličina, smještaj i oblik modrica ukazuju i na način nastanka ozljeda, među kojima je zlostavljanje. Objasnila je kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć: "Kad postoji samo lokalna manja bol, bez poremećaja pokretljivosti i većeg otoka radi se o običnoj modrici. Dakle, manje modrice se liječe kod kuće, povremenim stavljanjem leda na oštećeno mjesto tijekom jednog do dva dana. Veće modrice zahtijevaju kiruršku obradu, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici.

Ako su modrice praćene bolom, može se popiti paracetamol ili neki od nesteroidnih antireumatika. U nekim bolestima kao što je to slučaj kod poremećaja zgrušavanja krvi može doći do pojave modrica bez prethodne ozljede. Isto tako, kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju modrice."

Sve boje jedne modrice

Novonastala modrica može biti crvenkasta, zatim postaje plava ili tamno ljubičasta u roku od par sati. Nakon nekoliko dana modrica postaje žuta ili zelena. Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako blijedi i boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji niti rizik od infekcije. Ako dođe do nastanka modrice na istom mjestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja uzrokovana većom koncentracijom željeza u koži.

Kada se obratiti liječniku?

 • Ako mislite da ti je ispod modrice slomljena kost.
 • Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi i primijetite modrice kojima ne znate uzrok.
 • Ako vam modrica otiče i izaziva jaku bol.
 • Ako ne nestane nakon dva tjedna, odnosno ako nakon četiri tjedna potpuno ne izblijedi.
 • Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.
 • Ako je modrica nastala iznad oka, možete očekivati da se podljev proširi i ispod oka. Provjerite možete li micati zjenicom u svim smjerovima, vidite li jednako kao i prije, ako možete sve navedeno i nemate glavobolju posjet liječniku nije nužan.

Tonik od arnike liječi modrice

 | Author: pixsell Foto: pixsell Ksenija Krajina Pokupec dr. med i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec dr. med., fitoterapeutkinja rekla je da je najbolja biljka za razbijanje hemoglobina (dakle da plava boja modrice što prije prijeđe u zelenu pa žutu boju, a potom i nestane) arnika. Objasnila i kako sami možete napraviti tonik za brže cijeljenja modrica: "Pola male tegle napunite s cvijetom arnike i prelijte koncentriranim alkoholom. Procijedite i nakon dva tjedna u tinkturu dodajte eterično ulje čempresa i lavande, a može i malo mente. Prije mazanja modrice, uzmite žličicu ove tinkture, pomiješajte u 1 dl vode i stavljajte obloge. Oblog drži desetak minuta (oblog se mijenja kad se malo osuši i dobije temperaturu tijela te kad ga više ne osjećate) postupak ponovite tri puta dnevno."

Krema protiv modrica

 • U bazu za kreme (Belobaza,Cosmobaza,Lekobaza...) ili u dječju kremu umiješajte tinkturu arnike.
 • Na 50 g baze, dodajte otprilike 1 do 2 žličice ove tinkture te po 5 kapi eteričnog ulja čempresa, lavande i mente. Sve dobro promiješajte. Modricu namažite od  dva do pet puta dnevno, odnosno prema potrebi.

Smilje protiv proširenih kapilara

"Protiv proširenih kapilara,  plavila i manjih modrica oko njih, najbolje je smilje", objasnila je Ksenija Krajina Pokupec i objasnila postupak za izradu pripravka:

 • Namočite smilje u maslinovo ili bademovo ulje.
 • Pripravak procijedite nakon mjesec dana i njime mažite popucale kapilare.
 • Ili u 0,5 dl bademovog ulja dodajte 25 kapi eteričnog ulja smilja, 'odlično je, ali nije jeftino', zaključila je Ksenija Krajina Pokupec.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Možda te zanima... Što kada ti se ničim izazvane počnu pojavljivati modrice po tijelu? Zdravlje