Charles Gerba mikrobiolog je sa Sveučilišta u Arizoni, a nadimak koji je dobio od svojih prijatelja glasi - mr. Germ. Sada se vjerojatno pitaš zašto je tome tako? Gerba je svoj život posvetio objavljivanju studija o klicama koje se nalaze na predmetima koje svakodnevno koristiš i jedan je od glavnih stručnjaka vezanih uz to područje.
Budući da je proveo desetljeća proučavajući klice koje se nalaze na kuhinjskim sudoperima, umivaonicima ili wc školjci, Charles Gerba za Health je odlučio otkriti čemu treba pridati više pažnje prilikom čišćenja doma.
Više se brine za kuhinju nego za kupaonicu
Gerba smatra da su ljudi zadnjih godina puno pažnje odlučili posvetiti kupaonici i klicama koje se nalaze u njoj, a to je rezultiralo zanemarivanjem kuhinje. "Amerikanci su opsjednuti s wc školjkama. Njihova kupaonica - umivaonici i kade, čišći su nego kuhinjski sudoperi i radne površine", zaključio je.
"Kuhinjske spužvice i daske za rezanje na najvišem su mjestu kada je u pitanju moj popis za čišćenje", kaže Gerba. "Za vrijeme istraživanja primijetili smo da ih ljudi često zanemaruju. Također, ne koriste posebne daske kada je u pitanju rezanje voća i povrća. Vrata hladnjaka također su puna klica, pogotovo ako u kućanstvu imaš malenu djecu koja ponekad zaborave na pranje ruku. Isto vrijedi i za slavine. Ljudi mogu često prati ruke, ali ako nakon pranja idu ugasiti vodu i dodirnu slavinu punu klica ponovno su se vratili na početak", zaključio je.
Posebno obrati pozornost na dno hladnjaka i mjesto gdje ostavljaš stvari
„Sve kaplje i spušta se prema dolje“, naveo je. "Dakle, sve što je pohranjeno na dnu frižidera vjerojatno je kontaminirano prašinom ili klicama koje padnu s drugih proizvoda koji se nalaze na višem mjestu unutar hladnjaka. "
Osim tipičnih kuhinjskih stvari i uređaja, torbice također predstavljaju problem, pogotovo ako ih se ostavlja na blagovaonskom stolu ili radnim površinama u kuhinji. "Četvrtina torbica, ženskih ili muških, na sebi ima E. coli", naveo je. "Zanimljiva je i činjenica da su ih za vrijeme istraživanja ljudi često ostavljali na mjestu na kojem inače pripremaju sendvič ili na kojem imaju običaj sjesti i jesti."
Podovi neka te ne brinu
Kad je riječ o prostoru ispod naših stopala, Gerba je naveo da niti on niti njegova djeca "ne puze po podu" te su s njegovim čišćenjem nastavili normalno kao i inače. Ono na što su obratili dodatnu pažnju su platnene vrećice za kupovinu. Njih nakon svake kupovine operu. "50 % ljudi nikada ne pere platnene vrećice. One su kao i donje rublje - na njima ima mnogo bakterija. Njima dotičete stvari u trgovinama, na podu ako ih tamo odlažete i onda ih stavljate u auto koji je 'inkubator na kotačima'", zaključio je.
Osim što ih peru, Gerba i njegova obitelj koriste više platnenih vrećica. Svaka boja označava drugu vrstu proizvoda, tako da imaju one za mliječne proizvode, vrećice za meso, za konzerve, itd.
Ručnike za brisanje ruku peru jednom tjedno
Gerba predlaže korištenje posebnih ručnika za lice i ruke te navodi da ih pereš otprilike jednom tjedno. "Prije su ljudi brisali i lice ručnikom za ruke, neki to i danas rade", kaže Gerba. Osim posebnih ručnika za lice i ruke, pogotovo ako u kućanstvu ima više osoba ili ako neka od njih ima problema s aknama, Gerba navodi kako ih trebaš prati najmanje jednom u tjednu, odnosno više po potrebi i po broju ukućana.
On koristi maramice, a ne antibakterijske sprejeve
"Ako koristiš sprej, trebala bi navlažiti područje i ostaviti ga da odstoji 10 minuta, što nitko ne radi", kaže Gerba. "Volim koristiti maramice. U istraživanju smo otkrili da su jednako dobre kao izbjeljivač za dezinfekciju."
Isto tako, naveo je i da su ispitali ljude nakon što su uzimali mokro rublje iz perilice rublja. "Na njihovim rukama otkrili smo tragove E. coli." Navodi da se to događa zato što ponekad bakterije ne odu u kanalizaciju već se zadrže na dnu bubnja perilice rublja. Sam deterdžent onda nije dovoljan za njihovo odstranjivanje, potrebna je topla voda i izbjeljivač.