Zdravlje 04. travnja 2016.

Kako se ne udebljati u menopauzi?

Fit_Women
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je menopauza za svaku ženu jedinstveno iskustvo, prvo iskustvo većine žena s klimakterijem najprije su i najčešće nepravilnosti menstruacijskog ciklusa te valovi vrućine (valunzi, fumade). Donosimo ti odgovore na pitanja koje najčešće zaokupljaju žene u menopauzi, a to su hoću li ući u menopauzu kad i moja majka, kako da se ne u debljam, kako se nositi sa simptomima i kako spriječiti osteoporozu

Hoću li ući u menopauzu kad i moja majka?

Velike su šanse da ćeš u menopauzu ući u istim godinama kao i tvoja majka. Deset godina prije ove životne faze plodnost počinje opadati. Ako je tvoja majka ušla u menopauzu prije 45. godine života, onda su male šanse da ćeš zatrudnjeti u kasnim tridesetim ili u ranim četrdesetim godinama života. Rezerve jajnih stanica ne mogu se povećati, jer se one smanjuju utvrđenom dinamikom. Jedina stvar koju možeš kontrolirati su životne navike. Žene koje su dugogodišnji pušači ubrzavaju ulazak u menopauzu bar za dvije godine. Zato, ako pušiš, prestani, jer iako ne možeš popraviti nastalu štetu, možeš spriječiti daljnje pogoršanje.

Kako ne gomilati kilograme?

Nije bez veze stara izreka da tjelesna aktivnost može zamijeniti mnoge lijekove, ali niti jedan lijek ne može zamijeniti tjelesnu aktivnost. Bez obzira na to što si u menopauzi i što možda kilogrami idu prema gore, kreći se. Nije nužno ići u teretanu već i redovita dulja šetnja može polučiti pozitivan učinak. Hodaj brzo, pa polako mijenjaj tempo ili vozi bicikl, to su savršeni treninzi na zraku. Bilo bi super kad bi imala četiri takva treninga tjedno po 30 do 45 minuta. Budući da su u igri hormoni, na taj ćeš način ublažiti/umanjiti njihovo djelovanje i bolje ćeš se osjećati. Tjelesnom aktivnošću spriječit ćeš gomilanje kilograma. Također, pazi što jedeš, izbjegavaj masnu i kaloričnu hranu, a jedi što više voća i povrća.

Kako se boriti protiv simptoma klimakterija?

Kao posljedica nedostatka hormona jajnika u tzv. klimakteriju, kada prestanu mjesečni ciklusi i žena uđe u menopauzu, javljaju se valovi vrućine i do 10 do 12 puta dnevno, znojenje, iscrpljenost, nedostatak koncentracije. Oko 50 posto žena ima izražene tegobe, ali ih dobro podnosi, dok su kod 30 posto žena jako izražene i negativno utječu na kvalitetu života. U tom slučaju endokrinolog ili ginekolog na osnovu pregleda ispituje mogućnost uvođenja hormonske terapije.

Kako spriječiti osteoporozu u menopauzi?

Osteoporoza je bolest od koje šest-sedam puta češće obolijevaju žene nego muškarci iste životne dobi. Bolest zahvaća cijeli kostur, a povećava se sklonost prijelomima i to najčešće podlaktice, kralježaka i kuka, što može uzrokovati invalidnost. Uz menopauzi, brojni čimbenici odgovorni su za nastanak osteoporoze, ali obiteljska sklonost je jedan od najznačajnijih. Savjetuje se preventivno uzimanje kalcija ili terapija određenim lijekovima za liječenje osteoporoze (bisfosfonatima), uz savjetovanje s endokrinologom ili reumatologom.

Pročitaj koje ti biljke mogu pomoću da ublažiš simptome menopauze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.