Zdravlje Zdravlje žena 28. svibnja 2019.

Meksička znanstvenica razvila novu metodu liječenja HPV-a

Foto: Salma Hayek/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici Nacionalnog politehničkog instituta na čelu s dr. Evom Ramon Gallegos uspjeli su fotodinamičkom terapijom iskorijeniti HPV u 29 bolesnika.

Health Impact New prenosi da je dr. Eva Ramon Gallegos proučavala efekte fotodinamičke terapije 20 godina te je tom metodom liječila 420 pacijenata. Fotodinamička metoda utječe samo na oštećene stanice, za razliku od kemoterapija koja ubija sve stanice, uključujući i zdrave. Ova terapija uključivala je ubrizgavanje lijeka zvanog delta-aminolevulinska kiselina u cerviks. Nakon primjene, lijek se pretvorio u fluorescentnu kemikaliju koja se skupljala u oštećenim stanicama, a zdrave stanice brzo napuštala. Nakon što je kiselina ostala samo u oštećenim stanicama, liječnici su ih izložili stanicama svjetlosti te tako ubili zahvaćene stanice

 "Osim potpunog iskorjenjenja HPV-a, glavnog uzročnika raka vrata maternice, fotodinamička terapija također se koristi za uklanjanje premalignih lezija raka vrata maternice u prvim fazama", objasnila je dr. Ramon Gallegos.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Rezultati njezinog rada, također, pokazuju da je uspjela iskorijeniti HPV u 100% bolesnika koji su imali virus, ali nisu imali premaligne lezije, 64.3% u žena s HPV-om i lezijama, a 57.2% žena koje su imale lezije, ali nisu imale HPV.

Možda te zanima... Rješenje protiv raka vrata maternice i drugih HPV infekcija Zdravlje

Naravno, fotodinamička terapija ima i nedostatke. Naime, ova metoda se može koristiti samo za liječenje tumora i lezija koje su blizu površine kože. Nedavna studija u časopisu Medicine pomno je razmotrila sigurnost i učinkovitost ove svjetlosne terapije. Autori studije, predvođeni Wenji Zhangom, otkrili su da fotodinamička terapija dramatično povećava stopu remisije onih s cervikalnim lezijama i HPV-om. Sigurnost je bila tek neznatno ugrožena, s nuspojavama, uključujući opekline, ožiljke i osjetljivost na svjetlo u tretiranom području.

Možda te zanima... HPV može uzrokovati 6 vrsta raka, informacije koje ne znamo pa je interes za prevenciju nizak! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.