Zdravlje 02. kolovoza 2009.

Meke leće ne vole sunce

Lece1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. Gorana Pavičić iz očne poliklinike 'Okulistički centar' objašnjava zašto tijekom ljetnih dana meke leće lako ispadaju iz oka i preporučuje dnevne leće koje su vrlo udobne i praktične za nošenje jer ne zahtijevaju puno održavanja.

Nalazimo se u periodu godine kada smo intenzivno izloženi djelovanju sunčevih zraka, a našim očima osim zasljepljujuće sunčeve svjetlosti smeta i štetno ultraljubičasto zračenje. Ono se dijeli u tri kategorije: UVC, UVB i UVA štetno zračenje u valnim dužinama od 200nm do 380 nm.. Svaka od ove tri kategorije ultraljubičastog zračenja ima različito djelovanje na oko.

UVB zračenje valne dužine od 280nm do 315nm izrazito loše djeluje na očnu leću, dok UVA zračenje od 315nm do 380nm dodatno oštećuje i očnu pozadninu - retinu. Osobe koje nose kontaktne leće naročito su osjetljive na jako reflektirajuću svjetlost, a kontaktne leće najčešće nemaju ni UV zaštitu. 

Meke leće lako ispadaju iz oka

Zbog svoje praktičnosti leće su danas vrlo čest oblik korekcije očnih grešaka, a sve više se koriste tkz. meke leće koje pružaju i izuzetnu udobnost. No, meke leće sadrže određenu količinu vode pa se u ljetnim mjesecima kod visokih temperatura lako isušuju i počinju biti neudobne (osjećaj grebanja), a u tom slučaju i lako ispadaju iz oka.

Tada je potrebno u oko ukapati tekućinu koja se zove 'umjetne suze', a kapati možete i više puta dnevno.  Vrlo je važno i održavanje higijene mekih leća što spriječava razvoj infekcija i omogućuje dugotrajno nošenje. Ipak, ubrzanost života traži što veći komfor i neopterećenost što nosioce kontaktnih leća sputava. Stoga su izmišljene tzv. dnevne leće koje se navečer bace, a kako za njih nije potrebna ni tekućina za održavanje, vrlo su komforne i praktične.

Nošenje sunčanih zaštitnih naočala potrebno je kako kod ljudi koji nose kontaktne leće, tako i kod onih koji ih ne nose. Svrha sunčanih naočala je zaštita od štetnog UV zračenja, ali i od jake reflektirajuće svjetlosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.