Zdravlje 01. listopada 2020.

Međunarodni dan starijih osoba: Jesen i zima donose nove izazove zbog Covida-19

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prilikom obilježavanja ovoga dana, važno je istaknuti kako je u Hrvatskoj među preminulim osobama od bolesti COVID-19 udio osoba u institucijskoj skrbi manji od jedna četvrtine, što govori o uspješnom odgovoru na epidemiju.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, što znači da ove godine obilježavamo njegovu 30. godišnjicu.

Pojava pandemije COVID-19 u 2020. godini nužno je javnozdravstvene i programske intervencije usmjerila prema povećanim rizicima i specifičnim potrebama populacije starije životne dobi. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti zdravlju starijih osoba u institucijskoj skrbi, poput domova za starije osobe kao najosjetljivijem dijelu populacije. Vrlo važno za istaknuti je da je Hrvatska po broju osoba koje su preboljele COVID-19, a koje su u institucijskoj skrbi, među najuspješnijim europskim državama.

Među svim osobama preminulim od COVID-19 u Hrvatskoj je udio osoba u institucijskoj skrbi manji od četvrtine, što također govori o uspješnom odgovoru na epidemiju temeljenu na radu zaposlenika u sustavima zdravstva i socijalne zaštite, ali i na solidarnosti svih građana. Zbog važnosti i specifičnosti zaštite zdravlja starijih osoba u institucijama, ali i onima koji žive u svojim kućanstvima, osnovana su dva povjerenstva/radne skupine pri ministarstvima nadležnima za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

Možda te zanima... "Starenje je teško upravo zbog manjka empatije u društvu" Psiha i seks

Tijekom jeseni i zime koji su pred nama bit će potrebno puno strpljenja i upornosti pri provođenju mjera za suzbijanje epidemije, kao i potrebe za iznalaženjem solidarnosti i brige za druge, pogotovo one najranjivije, u svakomu od nas. Molimo starije osobe i njihove obitelji da pruže razumijevanje i podršku u provođenju protuepidemijskih mjera, kako bi umanjili štete ove pandemije.

Možda te zanima... Starost nije bolest: Kako se dostojanstveno pripremiti za odlazak u dom? Zdravlje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, Hrvatska radiotelevizija će večeras održati nastupe svojih četiriju glazbenih ansambala ispred četiri zagrebačka doma za starije osobe, na čemu im posebno zahvaljujemo.

I zaključno, slogan Svjetske zdravstvene organizacije povodom brige za starije u aktualnoj pandemiji jest: Ne napuštamo nikoga!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.