Zdravlje Simptomi i pomoć 22. rujna 2016.

Međunarodni dan dojki i besplatni pregledi na Cvjetnom trgu

Grudi_Rak_Dojke
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uoči listopada, mjeseca posvećenog ženama koje se bore protiv raka dojke, u subotu, 24. rujna, od 10.00 do 14.00 sati na Cvjetnom će trgu biti održan prvi Dan dojki i BRA Day u Hrvatskoj.

Dan dojki je u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja i Udruge pacijenata Sv. Juraj, uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Veleposlanstva Kanade u RH.

Cilj ove javnozdravstvene akcije prije svega je educirati žene o tome kako sačuvati zdrave i kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o tome da imaju mogućnost rekonstrukcije putem HZZO-a ako je dojka uklonjena zbog raka.

Besplatni mamografski pregled

U sklopu Dana dojki i manifestacije BRA DAY, Zagrepčanke starije od 40 godina od 21. rujna mogu se predbilježiti za besplatni mamografski pregled koji će se održati upravo 24. rujna na Cvjetnom trgu. Sve što je potrebno napraviti jest nazvati 01 46 96 309 ili 01 46 96 393 i rezervirati svoj termin. Sve žene koje taj dan neće moći obaviti mamografski pregled zbog ograničenog broja pacijenata, na navedenim će brojevima telefona moći dobiti termine za besplatan mamografski pregled u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“ na adresi Mirogojska cesta 16.           

Breast Reconstruction Awareness Day (Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke) prvi je puta obilježen u Kanadi prije pet godina. Inicijalni koncept osmislio je kanadski plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine.

Multidisciplinarni timski pristup

Dr. Brown zalaže se za multidisciplinarni timski pristup koji okuplja liječnike svih specijalizacija uključene u dijagnostiku i liječenje raka dojke. Samo ovakav sveobuhvatan timski pristup može dovesti do ispravnog tretmana za svaku ženu oboljelu od raka dojke i osigurati joj odgovarajuću medicinsku njegu i skrb.

Prema podacima iz 2014., broj novooboljelih žena u Hrvatskoj iznosio je 2644, a u 2015. godini 1054 žene umrlo je od raka dojke. Iako nam statistika ne ide u prilog i broj novooboljelih žena u Hrvatskoj raste, pozitivna je vijest da se tom problemu pristupa sve bolje i cjelovitije. Skrb za oboljele žene nipošto ne prestaje otkrivanjem bolesti, nego ona tek tada počinje, pri čemu do izražaja dolazi sva kompleksnost rješavanja ovog gorućeg problema.

Jedan simptom koji upućuje na tumor dojke!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.