Zdravlje 25. ožujka 2015.

Kako pobijediti proljetni umor?

Maticna_Mlijec
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

 Proljetni umor je prirodan, fiziološki, ali može postati i psihološki problem, pa je najbolje na njega djelovati preventivno. Apiterapija PIP je komplementarna medicini, pruža više energije i zdravlja na prirodan način

Umorni ste, iscrpljeni, pospani, bezvoljni, nikako se odmoriti? Osjećate se kao „prazan balon“ ili „prazan akumulator“? Ne očajavajte! Patite od „proljetnog umora“! To je svojstveno kod djece i odraslih. U prijelaznim razdobljima između dvaju godišnjih doba, najizraženije iz zime u proljeće, osjećamo se umorno i iscrpljeno. Bezvoljnost, pospanost, razdražljivost, pad koncentracije, pad imuniteta, nezainteresiranost za posao i učenje. Sve su to simptomi „Proljetnog umora“.

Povezanost umora i nedostatka željeza

Potrebna je brza prilagodba organizma, a za to mu treba više energije nego što je bazalni metabolizam.  Energija dolazi iz osnovne hrane koju konzumiramo, gdje spadaju i napitci, i iz dodataka prehrani koji su obogaćeni vitaminom C, vitaminima B skupine te posebno željezom i antioksidansima.  Umoru u velikom broju slučajeva doprinosi anemija koja nastaje nedostatkom željezaŽeljezo je mineral koji ljudsko tijelo ne može sintetizirati, a neophodan je za normalno funkcioniranje organizma. Dio je stanica u tijelu i posrednik u mnogim fiziološkim procesima, a kao dio molekule hemoglobina željezo na sebe veže kisik iz pluća i raznosi ga po tijelu. 

Željezo je sastavni dio mnogih enzima koji tijelu pomažu u razgradnji i probavi hrane te posreduju u mnogim staničnim aktivnostima. Povećana potreba za željezom, smanjeni unos željeza ili poremećaj apsorpcije željeza najčešći su uzroci nedostatka željeza. I prije nego što se razvije anemija, osobe sa lošim statusom ovog minerala mogu imati cijeli niz tegoba (umor, iscrpljenost, slabost, smanjena otpornost organizma, depresija, ispadanje kose, lomljivost noktiju), a neke od njih su jednake simptomima proljetnog umora. Kako biste poboljšali zdravstveno stanje organizma potrebno je svakodnevnu prehranu obogatiti pripravcima koji mogu nadoknaditi manjak željeza.

Kako započeti terapiju?

Nedostatak željeza je najbolje spriječiti pravilnom i raznolikom prehranom, no ukoliko je utvrđen nedostatak željeza, važno je započeti pravovremeno sa terapijom. Vrsta terapije ovisi o raznim činiteljima poput dobi, općeg zdravstvenog stanja, postojećih bolesti i razloga zbog kojeg je i došlo do nedostatka željeza. Liječnička kontrola i nazor su neizostavni.  Terapija započinje uzimanjem pripravaka koji sadrže željezo, najčešće kao dodatak prehrani. Ispravan pristup prirodnoj terapiji nadoknade željeza je ujednačen unos malih bioraspoloživih doza željeza, hranjivih tvari i oligoelemenata. 

Prirodni kompleksi željeza najbolje se resorbiraju u organizmu, stoga je neophodno u terapiju uključiti i prirodne sastojke. Najveći dio željeza u hrani je u obliku trovalentnog željeza, koje se, da bi se moglo apsorbirati, mora reducirati u dvovalentno željezo. Vitamin C doprinosi redukciji trovalentnog u dvovalentan oblik. Kalcij smanjuje apsorpciju željeza. U razdoblju uzimanja pripravaka obogaćenih željezom treba izbjegavati korištenje kalcija i namirnica bogatih kalcijem kao što su mlijeko i mliječni proizvodi. Uz navedeno, apsorpciju željeza otežava konzumacija vina, čaja, kakaa, kave i gaziranih pića. Med pospješuje apsorpciju željeza, ponaša se kao dobar „nosač“ do stanica organizma. Preporučena terapija, djelovanje suplemenata željeza, treba trajati i dulje od dva mjeseca. 

Kojim pripravcima?

Prirodno rješenje za djecu i odrasle; Feropip sirup i PIP Ampule matične mliječi! Farmakol sirup Feropip, medni sirup sa dodanim željezom(II) fumarata, koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, sadrži i koncentrirani sok aronije koji obiluje vitaminom C i P koji osiguravaju bolju iskoristivost željeza. Med medljikovac kao osnova sirupa potiče i olakšava apsorpciju željeza, sadrži vitamin B2 (riboflavin), važan za stvaranje stanica krvi. Dodanu vrijednost imaju antioksidansi kojima obiluje med i sok aronije. 

PIP Ampule matične mliječi 1400 mg za odrasle 

Ampule sadrže svježu matičnu mliječ koja prirodno sadrži vitamin C i željezo te podiže opće stanje organizma i potiče apsorpciju željeza. Uz matičnu mliječ u sastavu je i željezo glukonat, te mikroelementi bakar i selen, vrlo važni za normalnu funkciju organizma. PIP Ampule matične mliječi 150 mg junior .

Ampule sadrže svježu matičnu mliječ koja prirodno sadrži i bitamin C i željezo te podiže opće stanje organizma i potiče apsorpciju željeza. Uz matičnu mliječ sadrže i vitamin C iz prirodnog izvora (acerole), te vitam D i vitamine B kompleksa koji doprinose normalnom metabolizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.