Zdravlje 14. listopada 2015.

Medicinski kanabis postaje legalan!

Marihuana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom na to da je prošlo osam dana od objave u Narodnim novinama, kupovina kanabisa u medicinske svrhe postaje legalna. Kako bi legalizacija bila moguća, Vlada je morala promijeniti Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Te izmjene objavljene su 7. listopada u Narodnim novinama.  Medicinsku marihuanu na recept mogu dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisuju doktori obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, stoji u novom Pravilniku. 

Doza ne može biti veća od 0,75 grama

Liječnici će uskoro moći propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz kojeg će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik te doziranje i način uporabe. Liječenje može trajati najviše 30 dana, a količina marihuane ne može biti veća od 0,75 grama.

Za sada, medicinski kanabis nije u ljekarnama, ali pacijentima kojima bude propisan gotov lijek, Ministarstvo zdravlja će ga učiniti dostupnima dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz. 

Pročitaj intervju s Rickom Simpsonom pionirom u liječenju kanabisom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.