Zdravlje Simptomi i pomoć 26. listopada 2016.

Manje poznate činjenice o "običnoj" prehladi

Prehlada_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obična prehlada je najčešća bolest općenito, vrlo je blaga jer nije praćena povišenom temperaturom, a simptomi su hunjavica i kihanje, začepljen nos i rijeđe bol u grlu. Običnu prehladu uzrokuju različiti respiratorni virusi, u pravilu oni slabije patogenosti, odnosno s manjom agresivnošću.

  • Uvriježeno je vjerovanje se da su umor, hladnoća, propuh i nedovoljno sna povezani s nastankom i težinom prehlade, ali za to nema sigurnih dokaza.
  • Iako se javlja tijekom cijele godine, češća je zimi jer su ljudi u bliskijem fizičkom kontaktu u zatvorenim prostorijama koje se nedovoljno zrače.
  • Prehlada je osobito česta među malom djecom, učenicima, studentima.
  • Općenito, broj prehlada u jednoj godini smanjuje se tijekom čovjekova života.
  • Zbog lakog prijenosa virusa, prehladu načelno nije moguće spriječiti.
  • Nije dokazana učinkovitost vitamina C u spriječavanju i liječenju prehlade. (Piše na portalu Pliva Zdravlje)

Prehlada najčešće traje tjedan dana

Dolaskom zimskih mjeseci koji nose niže temperature, povećava se i učestalost prehlada i viroza. One predstavljaju najčešći oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava, a pogađaju sve dobne skupine. Prehlada je blaža virusna infekcija koja traje najviše tjedan dana, a manifestira se kihanjem, šmrcanjem ili začepljenim nosom, grloboljom i glavoboljom. U rjeđem slučaju se može javiti u obliku enteroviroze s probavnim smetnjama, dok najčešće zahvaća respiratorni sustav sa simptomima poput hunjavice, bolovima u grlu i cijelom tijelu. Zdrave odrasle osobe u prosjeku se od dva do tri puta godišnje imaju takvu blažu infekciju, a djeca predškolske dobi čak od šest do osam puta na godinu.
 
Gripa1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
 
Liječenje prehlade i viroze najčešće se svodi na jačanje obrambenog mehanizma i ublažavanje simptoma, bez obzira na to što se oni obično, nakon 5 – 10 dana, sami povuku. Antibiotici se koriste samo za liječenje bakterijskih komplikacija, kao što su upala sinusa ili srednjeg uha. Običnu prehladu nikad ne treba liječiti antibioticima, pa je liječenje simptomatsko, što uključuje otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma. Potrebno je uzimati veću količinu tekućine i pričuvati se težih napora nekoliko dana. Upotrebljavaju se kapi za nos koje smanjuju otok nosne sluznice i sekreciju. Antibiotici se koriste samo za liječenje bakterijskih komplikacija, kao što su upala sinusa ili srednjeg uha.

Nauči razlikovati prehladu od gripe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.