Zdravlje Zdravlje žena 06. kolovoza 2019.

Loše za zdravlje: Svako ljeto ovo radiš, a ne bi trebala

Foto: Pixabay

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Toplina, vlaga i sunce negativno utječu na nježnu kožu i sluznicu intimnog područja i upravo zato mokri kupaći kostimi, bose noge i slične stvari doprinose mokraćnim infekcijama

Budući da gljivice i bakterije najbolje rastu na toplim i vlažnim mjestima, tvoj kupaći kostim idealno je mjesto za njihov razvoj. Koliko god to grozno zvučalo, činjenica jest da često znamo ostati u mokrom badiću ili vlažnoj odjeći u kojoj smo vježbali, a da pritom nismo svjesne mogućih posljedica.

Znakovi bakterijske infekcije

Kad smo u vodi, materijal od kojeg je kupaći kostim napravljen apsorbira razne kemikalije i bakterije koje se nalaze u moru i bazenima. Jednom kad izađeš iz vode, te čestice ostaju na području gdje se nalaze tvoji intimni dijelovi. Upravo te bakterije mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija koje su inače prisutne u vagini ili se pak nastaniti u mokraćnom kanalu. To može dovesti do upala, uključujući bakterijsku vaginozu i infekcije mokraćnog sustava poput cistitisa, odnosno upale mokraćnog mjehura.

Bakterijska vaginoza je upala rodnice koju karakterizira narušena vaginalna flora . Otprilike 50-75 posto žena s bakterijskom vaginozom nema simptome upale rodnice, a ukoliko su simptomi prisutni, radi se najčešće o promjenama u vaginalnom iscjetku koje uključuju neugodan miris ili sivkasto obojenje te svrbež, oticanje ili bol.

Dok simptomi upale mokraćnog mjehura, odnosno cistitisa, uključuju snažnu i učestalu potrebu za mokrenjem, peckanje tijekom mokrenja, bol u zdjelici i zamućen urin. Otprilike 50% žena suočit će se u životu barem jednom s cistitisom, a njegov je najčešći uzročnik bakterija Escherichia coli. Ova bakterija normalno obitava u našim crijevima, no prelaskom u mokraćni sustav može stvarati tegobe.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

Znakovi gljivične infekcije

Tijekom života puno se žena susrelo s vaginalnim gljivičnim infekcijama, njihov je glavni znak neugodan svrbež uz pojavu pojačanog bijelog sirastog iscjetka, a mogu biti prisutne vaginalna otečenost i bol.

Budući da kvasac uspijeva u toplom i vlažnom okruženju, upravo je donji dio kupaćih kostima idealno stanište za razvoj gljivica kod žena, naročito kod onih koje češće obolijevaju od gljivičnih infekcija. Žene koje boluju od dijabetesa, ili su na određenim lijekovima koji potiskuju imunološki sustav, sklonije su ovakvim oboljenjima.

Kako si pomoći?

U slučajevima kad nisi sigurna o čemu je točno riječ ili su simptomi bolni i intenzivni, svakako potraži savjet liječnika kako ne bi liječila nešto što zapravo nemaš jer će time tvoje tijelo postati otpornije na primjenu tog lijeka u budućnosti.

U slučaju bakterijske vaginoze, te također kod primjene antibiotika u liječenju upala ne zaboravi na dobre bakterije, laktobacile. Kod upala mokraćnog mjehura, po potrebi uz antibiotike, možeš uzimati i kombinaciju dobrih bakterije s ekstraktom brusnice.

Ipak, kako bi smanjila mogućnost pojave vaginalnih i mokraćnih upala, slijedi ove savjete:

Ne nosi mokar kupaći kostim

Nakon izlaska iz vode potraži najbliži tuš kako bi isprala mikroorganizme koji su se nakupili u određenim dijelovima tvog badića. Nakon toga bilo bi poželjno da se presvučeš u suhu odjeću. Isto vrijedi i za vježbanje. Umjesto šetnje u znojnoj odjeći nakon treninga, skokni pod tuš i obuci suhu odjeću.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pazi na sredstva za intimno pranje

Antibakterijski sapuni i ženski sprejevi mogu sadržavati kemikalije koje će poremetiti vaginalni ph te narušiti vaginalnu floru. Zato se preporučuje korištenje što blažih intimnih sapuna bez boja i koji ne sadrže mirise i konzervanse, te su odgovarajućeg ph od 3,8 do 4,5.

Smanji unos šećera

Prehrana bogata šećerom može biti povezana s učestalom pojavom gljivičnih infekcija kaže doktor Rezaee za portal ''University Hospitals'' te dodaje da je ljeti najbolje zamijeniti hranu i pića koja sadrže šećer, poput gaziranog soka i sladoleda, zdravijim poslasticama kao što su nezaslađeni ledeni čaj i svježa voćna salata.

Ubaci jogurt u jelovnik

S jogurtima trebaš biti oprezna jer su neki od njih prepuni šećera i dodatnih kalorija. Zato imaj na umu da su najbolji jogurti oni koji imaju žive kulture bakterija mliječne kiseline i ne sadržavaju dodane šećere. Konzumacija jogurta s njegovim prirodnim kulturama pomaže u promicanju zdravlja gastro-intestinalnog trakta, čime se probavni sustav jača i postaje otporniji na infekcije koje mu prijete.

Ne hodaj bosa

Ljeti rijetko nosimo čarape i zato je naše skakutanje po hladnim pločicama potencijalno opasno jer može dovesti do upale mjehura. Slična stvar događa se i na ljetovanju kad odmaramo na hladnom kamenju umjesto da prije toga na njega stavimo ručnik. Iako je riječ o sitnicama, bolje je ove situacije izbjeći nego provesti ljeto u mukama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.