Zdravlje 25. svibnja 2016.

Kako spriječiti loše dječje navike?

Dijete-Klokanica
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvoje dijete kopa nos? Zaboravlja oprati ruke prije jela? Gricka nokte? Većina djece u dobi od oko tri godine sklona je ovakvom ponašanju, ali to ne znači da se to ne može ispraviti. Evo i kako...

Kopanje nosa

Zašto je štetno? Iako je sama pojava vrlo ružna, osobito ako dijete nakon kopanja nosa pojede iskopani sadržaj, znaj da se od ovoga neće razboljeti. No, s obzirom da uslijed upornog kopanja sluzokoža nosa ostaje nadražena i često oštećena, ranice koje nastanu na njoj odlična su podloga za naseljavanje štetnih bakterija, što može uvjetovati infekciju.

Kako to iskorijeniti? Skretanjem pažnje na nešto drugo! Čim primjetiš da se tvoje dijete “zabavlja” kopanjem nosa, ponudi mu bolju zabavu: daj mu zanimljivu slikovnicu ili igračku; bilo što čime će zaposliti svoje ručice. Objasni mu da je kopanje nosa ružno i da će se njegov nosić zbog toga razboljeti. Uvijek imaj pri ruci papirnate maramice i interveniraj čim primjetiš da mu se ruka kreće u pravcu nosa.

Više savjeta pročitaj na portalu za roditelje Klokanica.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.