Zdravlje 02. ožujka 2016.

6 neobičnih razloga lošeg zadaha

Zadah_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si se barem jednom zapitala imaš li loš zadah iz usta. Ako si ikad pomislila da možeš provjeriti osjeća li se loš miris iz tvojih usta i to na način da upuhneš zrak u dlanove i udahneš isti, stručnjaci su potvrdili kako to nije moguće tako provjeriti. Naime, oni tvrde kako smo toliko navikli na svoj miris da ne možemo procijeniti je li on loš ili dobar

Četkanje zubi barem dva puta dnevno je obavezno

Kad pomisliš da imaš loš zadah najbolje je zatražiti pepermint ili neki drugi osvježivač daha, a ako se iz tvojih usta osjeća loš zadah svaki pravi prijatelj će se potruditi da ti pribavi pepermint. Nažalost, to je samo trenutno rješenje i najbolje je da pokušaš otkriti koji je mogući razlog lošeg zadaha. Pretpostavljamo da barem dva puta dnevno četkaš zube i tako osiguravaš zadovoljavajuću oralnu higijenu. Ako to ne činiš, moguće da je nehigijena izvor problema. Ostale potencijalne uzroke pročitaj u nastavku:

  • Suha usta - Svi smo čuli za loš jutarnji zadah, naročito ako se spava s otvorenim ustima. Gotovo sličan učinak ima previše pričanja. Stoga je prilično nezahvalno ako si profesorica ili komičarka, odnosno u opisu ti je posla da moraš puno pričati.  Uglavnom, loš zadah dolazi iz bakterije u ustima koja razgrađuje konzumiranu hranu i stvara spojeve sumpora intenzivnog mirisa. Toj bakteriji odgovara suhoća usta koja se povećava prilikom dugotrajnog pričanja. Često ispijanje vode ili korištenje žvakaće gume potiču slinu i donekle rješavaju problem.
  • Plak na zubima i jeziku - Mnogi su svjesni stvaranja plaka u ustima te redovito četkaju zube i koriste zubni konac kako bi spriječili nastajanje kamenca i zubnih naslaga. Isto tako nisu svjesni kako se plak stvara i na stražnjem dijelu jezika. Stoga svakako četkaj zube, ali i jezik ili još bolje - nabavi strugalicu za jezik.
  • Gladovanje - Stručnjaci su također otkrili kako je zadah bolji ako ste nedavno konzumirali hranu a lošiji što je duži period prošao od trenutka kada ste zadnji puta jeli. Vjeruje se kako slina koju proizvodimo kada počnemo žvakati, zajedno s činom gutanja, može pomoći ukloniti neke od bakterija koje proizvode loš miris sa stražnje strane vašeg jezika. Zapravo, namirnice poput sirovog voća i povrća djeluju kao prirodno strugalo jezika.
  • Korištenje lijekova - Postoji veliki broj lijekova, bilo na recept ili u slobodnoj prodaji, koji isušuju usta te stvaraju loš zadah. Lijekovi protiv depresije i anksioznosti, lijekovi za opuštanje mišića, antihistaminici, lijekovi protiv bolova i dekongestivi su najčešći krivci za loš zadah.
  • Taloženje bakterija na krajnicima - Tvoji krajnici, uz pretpostavku da ih još uvijek imaš, su prva linija obrane imunološkog sustava. Oni su svojevrsna zamka za loše tvari koje si unijela u organizam. Ponekad se čestice i bakterije mogu skupljati na tvojim krajnicima te stvoriti malene tvorbe pod nazivom tonziloliti. Tonziloliti stvaraju neugodan miris u ustima, a tvoj stomatolog u pojedinim situacijama može ukloniti tvrdokorne nakupine.
  • Menstrualni ciklus - Nije jasan točan razlog, ali postoje dokazi da žene tijekom menstruacije ili na početku menstruacije imaju lošiji zadah. Stručnjaci navode kako je moguće da hormonalne promjene u toj fazi menstrualnog ciklusa uzrokuju suha usta i loš zadah. Krvarenje desni također može doprinijeti lošem zadahu iz usta.

Provjeri zašto je važno zube prati barem dva puta dnevno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.