Zdravlje 25. svibnja 2022.

Liječnici su pacijentici naplatili 40 dolara jer je plakala

Foto: shutterstock Žena u liječničkoj ordinaciji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popularna YouTuberica Camille Johnson iz New Yorka podijelila je fotografiju medicinskog računa koji je bolnica izdala njezinoj sestri nakon pregleda.

Sestra YouTuberice Camille Johnson bila je šokirana kada su joj liječnici naplatili 40 dolara jer je plakala tijekom pregleda. Camille je to odlučila podijeliti na Twitteru i otkrila je kako se njezina sestra već neko vrijeme bori sa rijetkom bolesti. Nakon što je napokon otišla liječniku, njezina sestra osjećala se frustrirano i bespomoćno jer joj je teško pronaći potrebnu pomoć. Zbog toga je tijekom pregleda počela plakati, a liječnici ju nisu ni pitali zašto plače, niti su joj pomogli radi bilo kakve procjene, već su joj i to naplatili kao dio pregleda.

Naplaćivanje kratke bihevioralne procjene

Plakanje su liječnici naplatili kao kratku emocionalnu/bihevioralnu procjenu kojom se inače testiraju znakovi ADHD-a, depresije, anksioznosti, suicidalnog rizika i zloupotrebe supstanci. Američki liječnici provode i naplaćuju ovaj test od 2015. godine kada je postao dio Zakona o pristupačnoj skrbi. Ovaj test se obično izdaje kao upitnik koji pacijent treba ispuniti prije pregleda.

Međutim, Camille je za The Independent rekla da njezinu sestru nisu procjenjivali zbog depresije i drugih mentalnih bolesti. Tvrdi da je liječnik u neimenovanoj zdravstvenoj ustanovi primijetio suze njezine sestre, ali nije rekao ništa. 

Obratila se i američkom senatoru

U svojoj objavi na Twitteru, Camille je označila i američkog senatora Bernija Sandersa kako bi privukla njegovu pozornost na problem. "Više su joj naplatili plakanje nego procjenu vida, analizu hemoglobina, procjenu zdravstvenog rizika ili vađenja krvi. Bernie Sanders, oduvijek sam ti željela reći da te volim. Možda ćeš vidjeti ovo", napisala je Camille.

Njezina objava izazvala je brojne reakcije, a neki su odlučili podijeliti i svoje iskustvo s američkim zdravstvenim sustavom. Lauren Cugliota također je podijelila fotografiju svog medicinskog računa na kojem se vidi da su joj naplatili gotovo 2000 dolara za "ženske usluge". Lauren je rekla da liječnici pod "ženske usluge" računaju trošak testa na trudnoću. 

Druga žena, koja je inače medicinska sestra, komentirala je da je njezinoj kćeri nakon poroda naplaćeno 44 dolara za "kontakt koža na kožu". Jedan korisnik Twittera komentirao je da mu je naplaćeno 250 dolara nakon što je gastrointestinalni stručnjak jednostavno ušao u ordinaciju da ga pozdravi. 

Možda te zanima... Osteomijelitis: "Nakon operacije korijena zuba dobila sam infekciju i postala invalid" Zdravlje

Mnogi Amerikanci izbjegavaju posjet liječniku

Nedavna studija Kaiser Family Foundation pokazala je da je polovica odraslih Amerikanaca prošle godine odgodila ili izbjegavala neku vrstu zdravstvene ili stomatološke skrbi zbog troškova. Mnogi su bili zaprepašteni Camillinom objavom te im nisu jasni medicinski troškovi s kojima se suočavaju u državi.

Camille je objavila fotogragiju račun jer smatra da su potrebne drastične promjene u njihovom zdravstvenom sustavu i smatra kako je dijeljenje ovakvih priča dobar način da se potaknu razgovori i promjene. “Stvarno se nadam da ova objava može potaknuti poboljšanje u našem zdravstvenom sustavu, ali i biti upozorenje za budućnost", zaključila je Camille. 

rak bubrega Možda te zanima... "Liječnik je mislio da previše pijem, a zapravo imam rak bubrega" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.