Zdravlje Simptomi i pomoć 28. siječnja 2019.

Kurkumin, žuti pigment kurkume – saznali smo kako iskoristiti najbolje od njega

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla (rizoma) istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije.

Može se pohvaliti dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te se može koristiti topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana.

Kurkuma sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalija, željeza i mangana. Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Ipak najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke.

 | Author: PR Foto: PR

Kurkumin se ističe kao jedan od najsvestranijih prirodnih sastojaka s raznolikim biološki blagotvornim učincima i farmakološkim djelovanjem. Ipak, nativni oblik je slabo topiv u vodi, nestabilan pri kiselom pH koji je karakterističan za želudac te se vrlo brzo metabolizira u jetri i izlučuje fecesom zbog čega je bioraspoloživost nativnog kurkumina prilično niska.

Budući da slaba bioraspoloživost limitira terapijsku korist kurkumina, provedena su brojna istraživanja kako bi se povećala apsorpcija sastojka. Proces solubilizacije donio je novi, visokoiskoristivi oblik, solubilizat kurkumina u micelama. Na taj način omogućuje se da kurkumin, koji je inače netopiv u vodi, postane topiv u vodi čime je postignuta značajno bolja bioraspoloživost i apsorpcija aktivnih sastojaka. Bioraspoloživost takvog oblika kurkumina dokazana je studijom u kojoj je sudjelovalo 23 ispitanika koji su nasumičnim redom uzeli jednokratnu dozu od 500 mg kurkuminoida u obliku nativnog kurkumina, mikroniziranog praha kurkumina ili solubilizata kurkumina u micelama. Upravo je oblik solubilizata kurkumina u micelama pokazao superiornu bioraspoloživost u odnosu na ostale oblike kurkumina odnosno imao je 185 puta veću raspoloživost od nativnog kurkumina.

Kurkuminu se pripisuju brojna farmakološka svojstva, uključujući antioksidativno, protuupalno, antimikrobno kao i kemopreventivno i kemoterapeutsko djelovanje.

 | Author: PR Foto: PR

Almagea® CURCUMIN FORTE+ kompleks solubilizata kurkumina s vitaminom D je zaštićena formulacija koja omogućuje visoku bioraspoloživost i apsorpciju aktivnih sastojaka. Jedna kapsula Almagea CURCUMIN FORTE+ sadrži 30 mg kurkumina što odgovara primjeni 5 g nativnog kurkumina, time je uzimanje samo jedne kapsule (596 mg) jednako kao i uzimanje 14 standardnih tableta s kurkuminom (80 % ekstrakta kurkumina + 20 % suhe mase). Almagea CURCUMIN FORTE+ dolazi u Licaps® Vcaps® kapsulama, koje su biljnog podrijetla, ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, škrob, plastifikatore, alergene ni GMO sastojke te su lako probavljive i blage za želudac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.