Zdravlje Zdravlje žena 13. svibnja 2019.

Krvarenje u trudnoći: u kojim slučajevima je opasno?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nema ništa strašnije nego kada tijekom trudnoće primijetiš kapljice krvi na donjem rublju, posebno tijekom prvog tromjesečja, kad postoji velik rizik od spontanog pobačaja. U nastavku pročitaj kada se ono može pojaviti tijekom trudnoće i kada je razlog za brigu.

Možda te zanima... Što znači krvarenje usred ciklusa i kada se treba zabrinuti? Zdravlje

Iako bi se uvijek trebala posavjetovati sa svojim liječnikom oko bilo kakvih briga ili promjena vezanih za zdravlje - pročitaj kada se zabrinuti, a kada opustiti kad je u pitanju krvarenje u trudnoći.

Implantacijsko krvarenje

"Kod velikog broja žena, nakon oplodnje, odnosno tijekom usađivanja oplođene jajne stanice u zid maternice, dolazi do krvarenja različitog intenziteta koje nazivamo implantacijskim krvarenjem", objašnjava ginekologinja Senka Sabolović Rudman i dodaje kako se takvo krvarenje može poklopiti s terminom menstruacije, pa može izazvati dvojbe i nesporazume, odnosno javlja se lažna menstruacija.

Normalno je iskusiti slabo krvarenje u prva dva tjedna nakon začeća. Obično traje jedan do nekoliko dana, a uz implantacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi u donjem dijelu trbuha. Ipak, ako se pojavi krvarenje uz jake i dugotrajne grčeve, razgovaraj s liječnikom istog trenutka jer bi to mogli biti znakovi pobačaja.

Krvarenje nakon seksa

Ako primijetiš lagano krvarenje nakon seksa, opusti se. Ono se događa često i u potpunosti je normalno. Kako bi tvoje tijelo napravilo mjesta za bebu, ono šalje dodatnu krv u maternicu, stoga nije ništa strašno primijetiti malo krvi nakon spolnog odnosa tijekom trudnoće.

Najbolje poze za žene | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Misionarski položaj jedan je od najpopularnijih seksualnih položaja

Krvarenje nakon Papa testa

Ako si upravo bili na ginekološkom pregledu, mogla bi primijetiti jako blago krvarenje. Razlog je jednak kao i krvarenju nakon seksa. Maternica prima dodatni protok krvi tijekom trudnoće i bilo kakva radnja može potaknuti lagano krvarenje.

Možda te zanima... "Slobodno krvarenje" trend je koji razbija tabue o menstruaciji Zdravlje

Tijekom prvog tromjesečja

Slabo krvarenje tijekom prvog tromjesečja obično nije razlog za brigu. Oko 20 posto trudnica iskusi slabo krvarenje u tom razdoblju. Iako se možeš opustiti ako nemaš neugodne i stalne simptome, poput jakih grčeva, obilnog krvarenja, visoke temperature, vrtoglavice ili ozbiljnog povraćanja, uvijek je bolje 'igrati na sigurno' i razgovarati s liječnikom ako primijetiš bilo kakve promjene.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kada se zabrinuti?

Krvarenje tijekom drugog ili trećeg tromjesečja nije normalno i ukoliko ga primijetiš, istog trenutka nazovi svog liječnika. Bilo kakav stupanj krvarenja mogao bi ukazivati na ozbiljne komplikacije poput placente previje, odvajanja posteljice ili prijevremenog poroda.

Što učiniti?

  • Ako primijetiš krvarenje u drugom ili trećem tromjesečju, nazovi svog liječnika istog trenutka.
  • Ako imaš visoku temperaturu, jake grčeve, obilno krvarenje i/ili vrtoglavicu - idi na hitnu jer bi se moglo raditi o znakovima ozbiljnih komplikacija ili pobačaja.
  • Nosi higijenske uloške kako bi procijenila koliko krvi si izgubila
  • Ne nosi tampon!
  • Promatraj o kojoj vrsti krvi se radi: je li više ružičasta, smeđa ili jarko crvena? Tvojem liječniku će puno značiti ta informacija!
     
Možda te zanima... Što znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.