Zdravlje Zdravlje žena 09. prosinca 2018.

Što znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mjesečnica govori jako puno o tvom zdravlju. Američko Sveučilište za porodništvo i ginekologiju savjetuje da se mjesečnica promatra kao vitalni znak zdravlja, na isti način kao što promatramo krvni tlak, puls i temperaturu. Mjesečnica može pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tijela.

Svijetlo crvena prema ružičastoj

Svijetla mjesečnica može signalizirati nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Studije su pokazale da intenzivna tjelovježba može sniziti razinu estrogena i tako utjecati na tvoj menstrualni ciklus.

Iako ti se možda čini da to i nije neki problem, niska razina estrogena izlaže te većem riziku za razvoj osteoporoze. Osim tjelovježbe, svijetlu i oskudnu mjesečnicu mogu uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu, prenosi womenshealthmag.com.

Navike koje bi trebala usvojiti u menopauzi

Vodenasta

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U prvom redu, to može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. "Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije", tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

Ako kroz 2 ili 3 ciklusa ne dođe do promjene na bolje, svakako se obrati liječniku radi testiranja krvi. Također, ako imaš suprotan problem - jako obilne mjesečnice zbog kojih mijenjaš uložak ili tampon svakih sat vremena, ne bi bilo loše da prekontroliraš krv. Obilne mjesečnice mogu uzrokovati anemiju.

Tamno smeđa

Vjerojatno je riječ o krvi koja se dulje vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

Dob prve mjesečnice diktira ulazak u menopauzu

"U tom slučaju krv provede više vremena u oksidaciji i zbog toga potamni", objašnjava Dweck.

Gusta i s ugrušcima

Ovakva mjesečnica može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Sve je više svjedočanstava žena koje su doživjele promjenu u menstrualnom ciklusu nakon primitka cjepiva za COVID-19, no nastale smetnje nestale su unutar jednog do dva ciklusa

Druga, rjeđa, mogućnost su fibroidi maternice - benigne izrasline koje se često javljaju nakon trudnoće. Nisu naročito opasne, ali mogu biti jako bolne. Ultrazvučnim pregledom se može utvrditi jesu li u pitanju fibroidi ili ne.

Što otkrivaju boja i miris iscjetka?

Mješavina sive i crvene

U ovom slučaju, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom.

Potrebno ti je odgovarajuće liječenje, nakon što ginekolog pretragama utvrdi o čemu je točno riječ.

Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.

Kako menstrualni ciklus mijenja ženski mozak?

Jarko crvena

Boja "normalne" mjesečnice varira od žene do žene, ali u većini slučajeva upravo je jarko crvena boja znak zdrave i uobičajene mjesečnice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.