Zdravlje 27. siječnja 2023.

Kraken varijanta covida stigla u Hrvatsku, ne uzrokuje teži oblik bolesti

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je u petak da je varijanta covida-19 kraken stigla u Hrvatsku, u uzrocima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa.

"Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa", rekla je epidemiologinja Dijana Mayer, piše HINA. Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.

"Neke varijante covida-19 brže se šire i zaraznije su, a varijante kerber i kraken nešto su zaraznije jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Kliničke slike dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti. Sadašnje širenje respiratornih infekcija i covida-19 je očekivano budući da više nisu na snazi mjere protiv covida te su česta veća okupljanja na javnim i u zatvorenim prostorima", piše HINA.

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Maria Van Kerkhove voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19, rekla je da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Kraken po kojem je novi soj koronavirusa dobio ime je mitološko morsko čudovište koje je u stanju potopiti svaki brod. Prvi put spominje u nordijskim legendama iz vremena Vikinga i tamo je opisivan kao zastrašujuće morsko čudovište od kojega su svi strepili. U 17-om i 18. stoljeću opisivan je kao križanac hobotnice i lignje divovskih razmjera. Danas se Krakena više doživljava kao divovska lignja.

Danas se čeka hoće li Svjetska zdravstvena organizacija proglasiti kraj pandemije

Danas se čeka hoće li WHO proglasiti kraj pandemije. Hitni odbor za Covid-19 pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji danas će procjenjivati kako svijet stoji s korona virusom, nakon čega može glavnoj skupštini SZO-a predložiti da proglasi kraj pandemije, odnosno stanje u kojem korona više nije globalna prijetnja. "Ne znam kad, ali će u nekom trenutku reći da stanje više nije izvanredno, odnosno da to više nije pandemija nego endemija, normalno stanje s kojim moramo živjeti. Hrvatska može i dalje imati proglašenu epidemiju, ali vjerujem kako će uskoro doći vrijeme da se i od toga odustane", rekao doc. dr. sc. Bernard Kaić voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u, piše 24 sata.

 

Možda te zanima... Kraken novi vrlo zarazan soj koronavirusa dolazi iz SAD-a Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.