Zdravlje 24. svibnja 2016.

Kako smanjiti djelovanje UV zraka?

Koza-Sunce
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolaskom toplijih dana kožu sve više izlažeš sunčevim zrakama. Iako nam je sunce potrebno za proizvodnju vitamina D, a utječe i na oslobađanje endorfina (hormona sreće) koji u nama izaziva osjećaj zadovoljstva trebaš se odgovorno ponašati jer može doći do tegoba koje se manifestiraju na koži.

Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. 

Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Zaštita od UV zračenja nije potrebna samo ljeti kad smo na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti vezanih uz rekreaciju, posao na otvorenom ili sport.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi porast oboljelih u dječjoj te u adolescentskoj dobi. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje pa je uz zdravu prehranu bitno pažljivo izlaganje suncu koje treba biti postupno uz mehaničku zaštitu (šeširi, naočale).

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2012. godine, u dobnoj skupini 30-39 godina za muškarce, melanom je na trećem mjestu uz karcinome testisa i štitnjače, a u dobi od 40 do 49 godina na petom mjestu. Kod žena u 2012. godini na melanom otpada 3 posto od svih karcinoma, a kod muškaraca 2 posto. Od 2008. kod muškaraca se zamjećuje blagi pad u broju novooboljelih.

Antioksidansi smanjuju negativno djelovanje UV zraka 

Tijekom cijele godine a osobito prije ljeta potrebno je paziti što unosiš u organizam. Snažan antioksidansi smanjuju negativno djelovanje UV zraka na imunološku funkcionalnost kože što prevenira i pojavu alergijskih reakcija na koži. Važno je unositi dovoljne količine antioksidansa iz prirodnih izvora. I to one iz skupine karotenoida poput astaksantina, zatim beta karoten, likopen, vitamine C i E.

Kod dodataka prehrani bitno je paziti da su iz prirodnih izvora. Masne kiseline, također, imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak masnih kiselina se manifestira suhom kožom sklonom iritacijama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.