Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 03. ožujka 2020.

Koronavirus: Deveti zaraženi je vozač koji je po robu išao u Italiju

Foto: Guliver/Shutterstock Prosječna dob onih koji su umrli unatoč tome što su se cijepili je 85 godina. U prosjeku su imali pet postojećih bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno devet oboljelih.

"Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno devet oboljelih osoba. Riječ je o vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije", stoji na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Ministar Vili Beroš potvrdio je za 24sata da se radi o muškarcu iz Varaždina.

Možda te zanima... Psihijatrica otkriva kako izbjeći napade tjeskobe zbog koronavirusa Zdravlje

Podsjetimo, jučer je u Hrvatskoj zabilježeno osmero zaraženih - petero u Rijeci i troje u Zagrebu. U oba slučaja se radi o bliskim obiteljskim vezama. 

Ravnatelj HZJZ-a Tomislav Capak rekao je kako je moguće da se u Hrvatskoj pojavi još oboljelih od virusa. 

Nadalje, jučer navečer je na Na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula hospitalizirana jedna osoba zbog sumnje na korona virus, objavio je Stožer civilne zaštite Istarske županije. Uzeti su uzorci, a rezultati testiranja znat će se danas u jutarnjim satima. 

Strože mjere na granicama

"Zabrinjava me situacija, ali još uvijek je epidemiološka situacija pod kontrolom u Republici Hrvatskoj, više me zabrinjava situacija u Italiji. Tamo su 342 nova slučaja i to je ono na što ćemo se probati fokusirati. U Hrvatskoj je situacija mirna", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te je najavio strože mjere na granicama, prenosi 24sata.

"Apsolutno da, međutim izvjesno je ako Hrvatska unilateralno uvede takve mjere, da one neće rezultirati adekvatnim učincima, jer će drugim putevima isti ti transporti ulaziti u Hrvatsku. Od jutros sam u intenzivnoj komunikaciji s ministrima drugih zemalja da dogovorimo zajedničku strategiju, jer jedino zajednička strategija može polučiti rezultate, jer ako mi sami nešto napravimo, neće biti učinkovito", poručio je. 

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, nego mogu kontaktirati svojega liječnika obiteljske medicine.

Možda te zanima... Koronavirus u brojkama: Kolike su šanse za zarazu i koja je stopa preživljavanja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.