Zdravlje Simptomi i pomoć 06. prosinca 2016.

Kopanje nosa nije samo ružna navika, može uzrokovati upale, infekciju, čir...

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U jednom istraživanju objavljenom u reviji za kliničku psihologiju, čak 91 posto ispitanika priznalo je da kopaju nos, najčešće zato jer imaju osjećaj da ne mogu ispuhati sekret iz nosa koji se zaljepio za sluznicu, što se dogodi kada je vani hladno ili kada dse dugo boravi u grijanim prostorijama pa je zrak suh.

Istina, neki to rade samo iz dosade. no bez obzira na razlog, stručnjaci upozoravaju da s tim treba prestati jer naizgled bezazlena navika može biti uzrok ozbiljnih infekcija u nosu. Kopanje nosa svakako nije korisno. prvvo zato što tako možemo oštetiti sluznicu u nosu, pa može doći do krvarenja, ali i zato što na prstima možemo unijeti bakterije u nos. jedna od najčešćih je stafilokok, kaže otorinolaringolog dr. Ivica Bilić s privatnom ordinacijom u Splitu.

Brojne nuspojave

Stafilokok inače i prirodno imamo u nosu, a u slučaju oštećenja kroz ranice  ulazi u krvotok i može stvoriti neugodne probleme, a nerijetko je otporna na antibiotike. Najčešći simptom je razvoj većih ili manjih gnojnih čireva u nosu koji pucaju kad se ispune gnojem i treba oko desetak dana da zarastu. Posljedica može biti povećano stvaranje zelenog šlajma u nosu i njegovo slijevanje u grlo, odnosno posljedično se može razviti i upala grla. U nekim specifičnim uvjetima, bakterija iz nosa može se proširiti i u druge dijelove tijela, bilo putem krvi ili tako da stafilokok iz nosa ostane na prstu i onda ga se na nese na neku ranicu na tijelu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pravilno ispuhivanje nosa

"Umjesto kopanja nosa, uvijek je bolje raditi na tome da ga bolje pročistimo ukapavanjem fiziološke otopine ili posebnih kapi i sprejeva koji omekšavaju sekret te mogu pomoći da ga lakše ispušemo. U slučaju težeg začepljenja ili alergije, treba se javiti liječniku jer mogu biti potrebni i lijekovi", objasnio je dr. Bilić.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.