Zdravlje Simptomi i pomoć 14. veljače 2023.

Kontracepcijska pilula za muškarce, pokazala obećavajuće rezultate na miševima

tableta
Foto: Pexels Kontracepcijska pilula za muškarce, istraživanja napreduju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muški kontracepcijski lijek koji brzo i privremeno smanjuje plodnost pokazao se obećavajućim kod miševa, rezultati su istraživanja.

Lijek, koji inaktivira enzim nazvan topljiva adenilil ciklaza (sAC), značio je da su miševi proizveli spermu koja se nije mogla pomaknuti naprijed. To sugerira da lijek može smanjiti kretanje spermija, ključni pokazatelj njihove funkcije, rekli su znanstvenici, piše sky news. Nalazi pokazuju da je moguće da ćemo imati mušku kontracepcijsku pilulu koja bi mogla promijeniti pravila igre za kontracepciju, prema suautorima studije dr. Jochenu Bucku i dr. Lonnyju Levinu, s Weill Cornell Medicine u New Yorku.

Dr. Melanie Balbach, suradnica na studiji, rekla je: "Naš inhibitor djeluje unutar 30 minuta do sat vremena. Svakom drugom eksperimentalnom hormonskom ili nehormonskom muškom kontraceptivu trebaju tjedni da smanje broj spermija ili ih onemoguće da oplode jajne stanice."

Dodala je da, budući da inhibitori sAC-a nestaju u roku od nekoliko sati, uzimat će se onoliko često koliko je potrebno, što znači da može omogućiti muškarcima da donose svakodnevne odluke o svojoj plodnosti. Istraživači su otkrili da iako je ponašanje mužjaka miša pri parenju bilo normalno, plodnost je eliminirana u satima nakon primjene lijeka.

Možda te zanima... Što je potrebno znati o seksu s kontracepcijskom spiralom? Psiha i seks

Kontracepcijska učinkovitost bila je 100 % u prva dva sata, a 91 % u prva tri sata, prema rezultatima studije. U roku od 24 sata sve se vratio na normalnu razinu. Nije bilo negativnih utjecaja na zdravlje kada su lijekovi kontinuirano primjenjivani tijekom šest tjedana. Iako su znanstvenici davali ove lijekove putem injekcija u većini eksperimenata, otkrili su da je pokretljivost mišjih spermija također smanjena za slične razine kada se uzimaju oralno. Potrebne su daljnje studije, ali ako razvoj lijeka i klinička ispitivanja budu uspješni, dr. Levin je rekao da se nada da će jednog dana ući u ljekarnu i čuti kako muškarac traži "mušku pilulu". Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Communications.

Možda te zanima... Par Pearce Dvornik odlučio se na vazektomiju: Odgovori na najčešća pitanja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.