Zdravlje 27. siječnja 2017.

Koje profesije zaposlenike potiču najviše na alkoholizam i zašto?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američka vlada provela je zanimljivo istraživanje kojim se nastojalo definirati u kojim se zanimanjima najviše pije. Teški fizički poslovi kao što su rudarstvo i građevinarstvo kriju najveći postotak ljudi koji piju.

Rudarstvo i građevinarstvo je puno opasnosti, prašine i izloženosti ekstremnim temperaturama, a obično se odvija na izoliranim lokacijama gdje nakon posla i nema nekih drugih zabavnih sadržaja, pa radnici najčešće posežu za alkoholom.

Na visokom trećem mjestu je osoblje u ugostiteljstvu, a na četvrtom djelatnici u zabavnoj industriji i umjetnici. Nešto manje piju komunalne službe, menadžeri, radnici u industrijskoj proizvodnji, ratari i trgovci nekretninama. Najmanje piju zaposlenici u zdravstvu i obrazovanju.

Hrvatska se po udjelu stanovnika koji imaju problem s alkoholizmom nalazi u vrhu europske ljestvice, s između 150.000 i 200.000 građana koji prekomjerno uživaju alkohol, a najveći porok među alkoholnim pićima je pivo.

Debljaš li se zbog alkohola?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.