Zdravlje Simptomi i pomoć 12. listopada 2017.

Koja je razlika između srčanog udara, moždanog udara i srčanog zastoja?

Srce_7
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Srčani udar, moždani udar i srčani zastoj - vjerojatno si upoznata s ovim alarmantnim pojmovima, no trebala bi znati što se događa s tijelom kada se dogodi. Stručnjaci otkrivaju načine kako ih razlikovati te prepoznati rizike i znakove u svakome od tih stanja.

Možda te zanima... Zašto su srčani i moždani udar najčešći ujutro? Zdravlje

Kao prvo, srčani udar nije isto što i srčani zastoj

Iako se često koriste za opisivanje iste stvari, ova dva stanja su poprilično različita. "Srčani udar se događa kada se jedna od glavnih srčanih arterija začepi, uzrokujući tako smanjen pritok krvi u srce", objašnjava Jeniifer Haythe, doktorica Centra za kardiovaskularno zdravlje žena Medicinskog centra Sveučilišta u Kolumbiji. To može biti uzrokovano nakupinama plaka u arterijama, koje mogu puknuti i formirati krvne ugruške, zaustavljajući tako protok krvi. 

Možda te zanima... Farmakolog tvrdi: Uzimanje paracetamola u Hrvatskoj je sigurno Zdravlje

Srčani zastoj pak, nastupa kada srce sasvim prestane s radom ili kad mu su mu otkucaji drastično ubrzani. On ponekad može biti uzrokovan i srčanim udarom, kako kaže doktorica Haythe, no i sepsom, nekom traumom, plućnom embolijom, infekcijom i problemima sa srčanom aritmijom

Možda te zanima... Ivana Plechinger: što sam naučila nakon moždanog udara Zdravlje

"To su dva sasvim različita problema", nastavlja doktorica Shephal Doshi, upraviteljica kardiološke elektropsihologije i elektrostimulacije na Providence Saint John’s centru za zdravlje u Santa Monici. "Srčani udar je u suštini problem pumpanja krvi, dok je srčani zastoj električni kratki spoj"

Dok su oba stanja iznimno ozbiljna, srčani udar može biti i srednje jak, dok će zastoj češće rezultirati smrću.

Možda te zanima... Često uzimanje ibuprofena povećava rizik srčanog udara Zdravlje

Iako moždani udar ima veze s protokom krvi, ne događa se u srcu

Dvije su glavne vrste moždanog udara: hemoragijski i ishemijski

Ishemijski je onaj u kojem ugrušak krvi zapriječi dotok krv do mozga. A kada dio mozga ne dobije dovoljno krvi, on prestane s radom i umre.

Hemoragijski udar je nešto drugačiji. On se događa prilikom krvarenja u mozgu uzrokovanim puknutom krvnom žilom; mozak se ošteti tim krvarenjem.

Kucanje-Srca Možda te zanima... Liječnik odgovara: Zašto srce ubrzano kuca i koji su mogući uzroci? Zdravlje

Simptomi moždanog udara uključuju iznenadne, jake glavobolje, nagle osjećaje slabosti ili ukočenosti, paralizu (lica, ruku, nogu), izgubljenost i probleme s govorom, probleme s razumijevanjem ljudi, gubitak ravnoteže i nagle promjene u vidu, navodi Lisa Baer, koordinatorica za liječenje moždanih udara u Medicinskom centru Mercy u Baltimoreu. 

Način liječenja ovisi o vrsti udara koju je netko imao. Ako je ishemijski, doktori se moraju domoći krvnog ugruška. Mogu se liječiti i unaprijed ako se na vrijeme uvidi rizik, a može i preventivnom operacijom

Kod hemoragijskog je ključno kontrolirati krvarenje i paziti na tlak. 

Osobe koje su imale moždani udar mogu osjetiti njegove posljedice do kraja života, no i one se ublaže nakon nekog vremena. 

Možda te zanima... Sumnjaš da netko ima moždani udar? Traži odgovore na ova pitanja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.