Zdravlje 07. studenoga 2023.

Knjiga "Zašto smo bolesni" nudi učinkovit plan za prevenciju ozbiljnih bolesti

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Knjigu "Zašto smo bolesni" uglednog znanstvenika dr. Benjamina Bikmana objavila je Stilus knjiga, a prevela Marija Perišić.

Dr. Benjamin Bikman u svojoj prvoj knjizi "Zašto smo bolesni" otkriva revolucionarne dokaze koji povezuju mnoge ozbiljne bolesti, uključujući rak, dijabetes i Alzheimerovu bolest, sa zajedničkim temeljnim uzrokom - inzulinskom rezistencijom - i dijeli jednostavan, učinkovit plan za preokret i prevenciju. 

Bolesti poput raka, bolesti srca, Alzheimerova bolest i dijabetes prije su se smatrale rijetkima, ali danas pogađaju milijune ljudi. Mnogi se također bore s hipertenzijom, debljanjem, masnom jetrom, demencijom, niskim testosteronom, menstrualnim nepravilnostima i neplodnošću i još mnogo toga. Liječe se simptomi, ali se ponekad zanemaruje da sve te bolesti i poremećaji imaju nešto zajedničko. Svaku od njih uzrokuje ili pogoršava stanje poznato kao inzulinska rezistencija.

Inzulinska rezistencija događa se kada stanice u mišićima, salu i jetri ne reagiraju kako bi trebale na inzulin, hormon koji stvara gušterača, a koji je neophodan za život i reguliranje razine glukoze (šećera) u krvi. Inzulinska rezistencija može biti privremena ili kronična i u nekim je slučajevima izlječiva. No, ponekad te stanice mogu neadekvatno reagirati na inzulin što znači da ne mogu učinkovito preuzeti glukozu iz krvi ili je pohraniti.

O autoru

Istraživački fokus dr. Bikmana je razjasniti molekularne mehanizme koji posreduju u poremećaju koji uzrokuje i prati metaboličke poremećaje, kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 i demencija. Vođen svojim akademskim obrazovanjem (doktorat iz bioenergetike i postdoktorska stipendija na Duke-National University of Singapore o metaboličkim poremećajima), trenutno istražuje suprotne uloge inzulina i ketona kao ključnih pokretača metaboličke funkcije. Svoja istraživanja često objavljuje u recenziranim časopisima i izlaže na međunarodnim znanstvenim skupovima.

Možda te zanima... Jesu li inzulinska rezistencija i predijabetes isto? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.