Zdravlje Simptomi i pomoć 11. ožujka 2023.

U KB Dubrava spasili odrezanu šaku 17-godišnjaku. Kako postupiti kod slučajne amputacije?

ozljeda
Foto: shutterstock Ozljeda šake, ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Operacija je trajala pet sati, a mladić već može micati prstima.

Kirurzi KB Dubrava spasili su odrezanu šaku 17-godišnjaku iz Kaštela. "Mladić se ozlijedio pilom dok je izrađivao košnice, bili su mu amputirani svi prsti i palac. Pokušali su ga u Zagreb transportirati helikopterom, ali to nije bilo moguće zbog vremenskih uvjeta te su ga prebacili kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu", rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava Rado Žic, piše HRT.

Specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB-u Dubrava Božo Gorjanc, kako piše HRT rekao je da je ovo bila jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva te da je bilo potrebno veliko umijeće i strpljenje da šaka vrati u funkciju.

KBC Dubrava u prva dva mjeseca ove godine uspješno je izvela osam transplantacija srca, što je apsolutni rekord od kad se taj program provodi.

 | Author: Screenshot/HRT Foto: Screenshot/HRT Šaka 17-godišnjaka iz Kaštela

Kako postupiti u slučaju amputacije uda?

Amputacija zaustavlja venski i arterijski protok krvi i izaziva krvarenje. Krvarenje može biti minimalno ili ozbiljno, ovisno o prirodi ozljede, mjestu, kao i zahvaćenim žilama. Također, bol je prisutan, iako stupanj boli nije uvijek povezan s težinom ozljede. Očito je iskrivljenje tjelesnog tkiva, iako u nekim slučajevima ostaje pričvršćeno mišićima, tetivama, kostima ili kožom, piše Humanitas Research Hospital.

  • U slučaju slučajne amputacije uda, prioritet broj jedan je nazvati hitnu pomoć. To je bitno za pravodobno ponovno pričvršćivanje uda kako bi se izbjegle bilo kakve komplikacije.
  • U međuvremenu, njega ozlijeđenog dijela tijela je vitalna. Na ranu se mora pritisnuti gaza ili čista tkanina, a ako kojim slučajem krv prodre kroz tkaninu, treba upotrijebiti i drugu tkaninu bez micanja prve.
  • Podvez ili neki drugi pribor često se koristi za kontrolu venske i arterijske cirkulacije, iako bi trebao biti rezerviran za teže slučajeve i primjenjivan samo u slučajevima kada se može ispravno koristiti.
  • Amputirani dio tijela potrebno je isprati čistom vodom kako bi se uklonila sva prljavština, zamotati u čistu tkaninu, staviti u plastičnu vrećicu i staviti u posudu s ledom. Hlađenje odsječenog dijela očuvat će ga sigurnim za ponovno pričvršćivanje oko 18 sati, čime se osigurava preživljavanje uda.
  • Također je važno zapamtiti da morate poduzeti korake kako biste spriječili da ozlijeđena osoba padne u šok.
  • Ozlijeđenog treba udobno smjestiti kako bi se izbjegla bilo kakva nelagoda i pokriti ga dekom kako bi mu bilo toplo.
  • Treba provjeriti ima li dodatnih znakova ozljede koji bi mogli zahtijevati intervenciju dok ne stigne medicinska pomoć.
Možda te zanima... Umjetna inteligencija procjenjivat će izglede za transplantaciju organa Zdravlje

Što ne raditi u slučaju amputacije uda

  • Ne pokušavajte vratiti dio amputiranog tkiva
  • Ne stavljati podvezu, osim ako je krvarenje opasno po život
  • Ne stavljati dio tijela u vodu, drugu tekućinu ili izravno na led
  • Ne zanemarujte dodatne znakove ozljede koji mogu zahtijevati hitnu liječničku pomoć.
Možda te zanima... Rezultati istraživanja: Žive li darovatelji bubrega kraće? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.