Zdravlje Simptomi i pomoć 27. svibnja 2021.

Rezultati istraživanja: Žive li darovatelji bubrega kraće?

Foto: shutterstock Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva - 26. svibnja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatska je jedna od neuspješnijih svjetskih zemalja u području darivanja i presađivanja organa, a kruna tog uspjeha je transplatacija pluća uspješno izvedena u travnju ove godine, poručuju iz Ministarstva zdravstva RH. Statistike Ministarstva zdravstva za period od 2000. do 2018. godine pokazale su da je konstantno najveća potreba za bubrezima. U istom razdoblju drugi najtraženiji organ bila je jetra, a treći srce.

Zdrave osobe koje su donirale bubreg nisu izložene riziku da umru prije nego osobe koje nisu davatelji, objavili su američki stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Hopkins u Baltimoreu.

Došli su do tog zaključka nakon što su proveli istraživanje na uzorku od 80.347 Amerikanaca koji su donirali bubreg, najčešće nekom rođaku. Istraživanje su počeli od 1. travnja 2000. te su zdravstveno stanje ispitanih pratili narednih 15 godina. 

Opće stanje i životni vijek davatelja je uspoređena s 9 tisuća sudionika američke zdravstvene studije, koji nisu donirali bubreg. U razdoblju od 2000. do 2015. godine smrtnost donora pri samoj operaciji se nije promijenila, unatoč razlikama u kirurškoj praksi i selekciji davalaca.

Bubrezi_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

U prvih 90 dana nakon donacije bubrega, rizik smrtnosti je neznatno povećan - u tom razdoblju je umrlo 25 od 80.347 davatelja bubrega, obuhvaćenih studijom, ali je u ostatku praćenog razdoblja stopa smrtnosti među donorima bila ista, nekad čak i niža nego među osobama iz kontrolne skupine.

Muški donori imali su statistički višu stopu smrtnosti od ženskih tijekom godinu dana nakon intervencije, a taj rizik je također bio nešto veći kod Afro i Hispanoamerikanaca. U SAD oko 80 tisuća osoba čeka na bubreg, a od 17 tisuća operacija presađivanja ovog organa godišnje šest tisuća se obavi zahvaljujući živim donorima.

Pročitaj koliko su bubrezi važni za opće zdravlje

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva - 26. svibnja

"I u ovoj izazovnoj svakodnevici koja nas sve okružuje, Nacionalni transplantacijski program dokazao je zašto je Hrvatska jedna od neuspješnijih svjetskih zemalja u području darivanja i presađivanja organa. Kruna tog uspjeha, koji se gradi godinama, uspješno je obavljena transplantacija pluća u Republici Hrvatskoj u travnju ove godine, čime je ujedno i pokrenut nacionalni program transplantacije pluća. Uspješno proveden operativni zahvat transplantacije pluća rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje Ministarstva zdravstva, Sveučilišne bolnice u Beču te Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Ovaj događaj ujedno je i motivirajuća poruka svim našim pacijentima koji čekaju na presađivanje organa - hrvatski transplantacijski program odraz je učinkovitosti hrvatskog zdravstvenog sustava i ta činjenica ulijeva povjerenje i sigurnost  svakome od nas", poručili su iz Ministarstva zdravstva povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.