Zdravlje Simptomi i pomoć 28. veljače 2017.

Rezultati istraživanja: Žive li darovatelji bubrega kraće?

Bubrezi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrave osobe koje su donirale bubreg nisu izložene riziku da umru prije nego osobe koje nisu davatelji, objavili su američki stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Hopkins u Baltimoreu.

Došli su do tog zaključka nakon što su proveli istraživanje na uzorku od 80.347 Amerikanaca koji su donirali bubreg, najčešće nekom rođaku. Istraživanje su počeli od 1. travnja 2000. te su zdravstveno stanje ispitanih pratili narednih 15 godina. 

Opće stanje i životni vijek davatelja je uspoređena s 9 tisuća sudionika američke zdravstvene studije, koji nisu donirali bubreg. U razdoblju od 2000. do 2015. godine smrtnost donora pri samoj operaciji se nije promijenila, unatoč razlikama u kirurškoj praksi i selekciji davalaca.

Bubrezi_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

U prvih 90 dana nakon donacije bubrega, rizik smrtnosti je neznatno povećan - u tom razdoblju je umrlo 25 od 80.347 davatelja bubrega, obuhvaćenih studijom, ali je u ostatku praćenog razdoblja stopa smrtnosti među donorima bila ista, nekad čak i niža nego među osobama iz kontrolne skupine .

Muški donori imali su statistički višu stopu smrtnosti od ženskih tijekom godinu dana nakon intervencije, a taj rizik je također bio nešto veći kod Afro i Hispanoamerikanaca. U SAD danas oko 80 tisuća osoba čeka na bubreg, a od 17 tisuća operacija presađivanja ovog organa godišnje šest tisuća se obavi zahvaljujući živim donorima.

Pročitaj koliko su bubrezi važni za opće zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.