Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 20. srpnja 2022.

Kinezi bijesni nakon što su službenici provaljivali u kuće zbog covid mjera

Stroge mjere protiv covida u KinI
Foto: shutterstock "Zero-Covid" politiku kineske vlasti opravdavaju jer smatraju da je neophodna kako bi se izbjegla šira epidemija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vlasti u Guangzhou ispričale su se za nasilno ponašanje nakon što su provalili u 84 kuće tijekom potrage za mogućim bliskim kontaktima s covidom.

Oštre mjere za prevenciju covida izazvale su rijetku reakciju javnosti u Kini nakon što su se vlasti ispričale zbog provale u domove ljudi koji su bili odvedeni u karantenski hotel. Državni mediji izvijestili su da su službenici upali u 84 kuće u stambenom kompleksu u četvrti Liwan grada Guangzhoua kako bi pronašli ljude koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima i dezinficirali prostorije. Novine Global Times izvijestile su da su vrata tih domova kasnije zapečaćena i postavljene su nove brave.

Osim što se vlada okruga Liwan ispričala zbog nasilnog ponašanja, rekli su da su pokrenuli istragu te da će službenici koji su to učinili biti strogo kažnjeni prenosi The Guardian. Kinesko vodstvo zadržalo je svoju "zero-Covid" politiku (politika nultog covida) unatoč sve većim ekonomskim troškovima i problemima u životima građana, koji su i dalje podvrgnuti rutinskom testiranju i karantenama, čak i dok je ostatak svijeta otvorio svoje granice usprkos pandemiji. 

Stroge mjere

Na društvenim mrežama dokumentirani su brojni slučajevi policijskih i zdravstvenih radnika koji provaljuju u domove diljem Kine u ime mjera protiv covida. U nekim domovima su razvaljena vrata, a stanovnicima se prijetilo kaznama, čak i kada su testovi na virus bili negativni. Vlasti su zahtijevale ključeve za zaključavanje stanara stambenih zgrada u kojima su otkriveni slučajevi, postavljanje čeličnih barijera i željeznih rešetki preko vrata kako bi ih spriječili ljude da napuste svoje domove.

Većina građana navikla je na nedostatak privatnosti i ograničenja slobode govora i prava na okupljanje. Međutim, stroge mjere protiv covida testirale su tu toleranciju, posebno u Šangaju, gdje je nemilosrdno i često kaotično zatvaranje, odnosno lockdown potaknuo prosvjede na internetu i među onima koji nisu mogli pristupiti hrani, zdravstvenoj skrbi i osnovnim potrepštinama piše The Guardian. 

Vlasti u Pekingu zauzele su blaži pristup, zabrinute zbog izazivanja nemira u glavnom gradu uoči ključnog stranačkog kongresa kasnije ove godine. Isto tako, zahtjev da samo cijepljene osobe mogu ulaziti u javne prostore brzo je ukinut prošlog tjedna nakon što su ga stanovnici grada osudili jer je najavljen bez upozorenja i nepošten prema onima koji nisu cijepljeni.

"Zero-Covid" politiku opravdavaju jer smatraju da je neophodna kako bi se izbjegla šira epidemija među populacijom koja je bila relativno malo izložena virusu i slabijeg je prirodnog imuniteta. Iako je stopa procijepljenosti u Kini oko 90 %, ona je znatno niža među starijim osobama, a postavljaju se pitanja o učinkovitosti cjepiva kineske domaće proizvodnje piše The Guardian. 

Covid u Kini | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kina regulira putovanja i pristup javnim mjestima putem aplikacije sa zdravstvenim kodom na pametnim telefonima građana koja se mora ažurirati redovitim testiranjem

Kineske granice uglavnom zatvorene

Kineske državne granice i dalje su uglavnom zatvorene i iako je domaći turizam u porastu, putovanja po zemlji i dalje su podložna nizu propisa, uz stalno mijenjanje karantenskih ograničenja. U jednom nedavnom incidentu, 2000 posjetitelja južnog turističkog središta Beihaija bilo je prisiljeno produljiti svoje boravke nakon što je otkriveno više od 500 slučajeva zaraze covidom te im je zabranjen izlazak.

Kina regulira putovanja i pristup javnim mjestima putem aplikacije sa zdravstvenim kodom na pametnim telefonima građana koja se mora ažurirati redovitim testiranjem. Aplikacija prati kretanje osobe što omogućuje daljnje nametanje javnog nadzora.

Mjere ostaju na snazi ​​unatoč relativno niskim stopama zaraze. Nacionalna zdravstvena komisija u utorak je objavila da postoji 699 novih slučajeva zaraze covidom otkrivenih u protekla 24 sata, od kojih je većina bila asimptomatska. 

Možda te zanima... "Odmah djelujte protiv covida ili riskirate nove strože mjere", WHO upozorava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.