Zdravlje 20. siječnja 2016.

Otkrivena neugodna tajna Kate Winslet

Kate630_4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je možda teško za povjerovati i poznati pate od nekih, ne baš glamuroznih zdravstvenih tegoba pa je tako glumica Kate Winslet otkrila kako pati od inkontinencije. U situacijama kašljanja, kihanja, smijanja, dizanja teških predmeta ili vježbanja, dogodi joj se slučajno istjecanje mokraće

Slab mokraćni mjehur poslije poroda

"Ne mogu više s djecom skakati na trampolinu jer sam poslije toga 'mokra'", rekla je Winslet i dodala: "To je prokleto strašno, pogotovo ako nosim suknju." Kate definitivno nije jedina koja pati od ove neugodne tegobe. Velik broj žena koje su rodile pate od slabijeg mokraćnog mjehura. "Nakon 3 poroda, to je upravo ono što se događa. To je nevjerojatno, dva puta kihnem i sve je u redu, ali nakon trećeg puta, mjehur popusti.", požalila se. 

Ukupno 25 milijuna Amerikanaca ima inkontinenciju, a 75 do 80 posto su žene. Inkontinencija nije neuobičajena među ženama nakon trudnoće, jer mišići koji podupiru mjehur mogu oslabiti nakon poroda. Osim toga, nove mame prolaze kroz velike hormonalne promjene, koje mogu utjecati na mišiće zdjeličnog poda. Za neke, simptomi inkontinencije prestaju odmah nakon poroda, dok se drugima samo pogoršavaju s godinama.

Nažalost, ljudi su stidljivi oko ovakvih tema pa je za svaku pohvalu što je Kate odlučila ovaj problem staviti u središte pozornosti. Dobra vijest je da postoje trikovi koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema. Jedan od trikova je da ostaneš u formi i izgubiš suvišne kilograme jer time možeš umanjiti simptome inkontinencije. Ako imaš višak kilograma možda imaš jači pritisak na mjehur i zdjelicu pa zato imaš problem s inkontinencijom. Kako bi se spriječili problemi poput inkontinencije, prolapsa i slično, važno je izvoditi Kegelove vježbe za mišiće donjeg dijela zdjelice. Neki autori tvrde kako se najbolji rezultati postižu ako se, uz glazbu, vježbe izvode dva puta dnevno, prije ustajanja i prije spavanja, kad smo najopušteniji.

Kuglice jačaju tonus

Dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i porodništva te uži specijalist humane reprodukcije iz Poliklinike Vili objasnio je da je mišiće dna zdjelice, u koje spadaju i one grupe koji podupiru vaginalne stijenke, uvijek dobro jačati općim tjelovježbama ili za to posebno predviđenim vježbama, tzv. Kegelovim vježbama. Dodaje da je taj dio mišića tijela odgovoran za statiku zdjeličnih organa o kojima ovisi njihova pravilna funkcija. S vremenom, a posebno kod žena koje su više puta rodile mišićni tonus popušta te se time remeti funkcija mokrenja, stvaraju se češće upale mokraćnih puteva pa čak i organa (prije svega maternice). Doktor Radončić naglašava da se neki od ovih poremećaja moraju rješavati isključivo kirurški, ali mnogi se mogu prevenirati vježbama za jačanje vaginalnih mišića.

''Kegelove vježbe predviđene su za širu skupinu mišića od vježbi s kuglicama koje primarno djeluju na jačanje tonusa samih sfinktera (kružnih steznih mišića) i podupirača vagine. Kegelove vježbe uglavnom djeluju na cjelokupnu tzv. dijafragmu zdjelice. Za normalan spolni život neophodan je potpuni integritet zdjeličnih organa i mišića te bilo kakvo remećenje svakako pogoršava spolni život, a time vrijedi i obrnuto. Olakšavanje poroda je svakako značajna prednost ovakvih vježbi jer se mišićima povećava elasticitet, njihova snaga i voljna relaksacija, što sve zajedno može biti povoljno'', objašnjava dr. Radončić.

Kegelove vježbe:

  • Lezi na leđa, postrance ili na trbuh, s razmaknutim nogama i opuštenim prsima
  • Stisni mišiće i uvuci donji dio zdjelice. Trebaš bi osjetiti kako se mišići sa strane zatežu, a unutarnji fiziološki prolazi postaju napeti. Usredotoči se na prednje mišiće, oko uretre i vagine
  • Stavi ruku iznad stidne kosti i podigni gornji dio tijela prema ruci kao da stišćeš porođajni kanal. Zadrži taj položaj 2-3 sekunde, a onda se vrati u početni položaj i potpuno opusti. Vježbu ponovi
  • Prije vježbanja valja isprazniti mokraćni mjehur
  • Preporučujemo da eksperimentiraš pokušavajući stiskati pojedine mišiće dna zdjelice i varirajući trajanje pojedine kontrakcije, na primjer uspori stisak, izvedi više snažnijih stisaka i slično
  • Pri izvedbi Kegelovih vježbi veliku pozornost valja obratiti kvaliteti izvedbe

Jednom kad si ih usavršila, Kegelove vježbe možeš izvoditi bilo kada, a pritom to nitko neće primijetiti. Potraži još o Kegelovim vježbama na portalu Klokanica.

Doznaj više o vaginalnim vježbama s kuglicama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.