Zdravlje 02. listopada 2015.

Dodaci prehrani ne štite od prijeloma?

Lijekovi-Debljanje450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dvije nove studije objavljene ovaj tjedan u magazinu The BMJ tvrde da odrasle osobe starije životne dobi ne trebaju uzimati dodatne količine kalcija kako bi prevenirale rizik od osteoporoze i prijeloma. "Tvrdnje koje sugeriraju da dodatno uzimanje kalcija smanjuje prijelome kostiju su slabe i nepouzdane", tvrde znanstvenici

Nije bilo značajno manje prijeloma

Dugo je vrijedila preporuka da odrasle osobe starije životne dobi trebaju dnevno unositi od 1, 000 do 1. 200 mg kalcija. Međutim, znanstvenici s Novog Zelanda nisu našli dovoljno dokaza koji bi podržali teoriju o preporučenom unosu. Naime, broj prijeloma koji se smanjio kod skupine ispitanika koji su uzimali  preporučene doze kalcija, nije u postotcima toliko značajan u odnosu na moguće nuspojave. Te nuspojave uključuju konstipaciju i kardiovaskularne probleme. "Iz ove studije proizlazi da liječnici, farmaceuti i mediji ne bi trebali preporučivati povećani unos kalcija kroz dodatke prehrani kao ni kroz prehranu", objašnjavaju autori studije.

U jednoj studiji istraživači su nasumično odabrali kontrolnu skupinu muškaraca i žena iznad 50 godina kojima su davali dodatne količine kalcija kako bi im izmjerili gustoću kostiju. Uočeno je povećanje mineralne gustoće kostiju za 1 do 2 posto tijekom pet godina, međutim to nije značajno u kliničkom smislu, ako se to gleda kao ekvivalent postotku smanjenja prijeloma. Ženama u post-menopauzi se mineralna gustoća kostiju smanji za oko 1 posto. "Povećanje unosa kalcija iz hrane ili dodataka prehrani ima mali učinak na povećanje mineralne gustoće kostiju, a nema značajnijeg utjecaja na smanjenje mogućih prijeloma kostiju", zaključili su autori studije i dodali: "Tvrdnje koje sugeriraju da dodatno uzimanje kalcija smanjuje prijelome kostiju su slabe i nepouzdane."

Kalcij u kombinaciji s vitaminom D ima bolje učinke

Znanstvenici su kao pozitivnu u smislu opravdanog povećanog unosa kalcija istaknuli samo jednu studiju. Ta studija podupire teoriju da povećan unos kalcija smanjuje mogućnost prijeloma kostiju, ali uz napomenu da je ta studija objavljena 1992. godine, bila u kontekstu kombinacije povećanog unosa kalcija i vitamina D (vitamin D se ističe kao koristan  u prevenciji prijeloma kostiju kod osoba starije životne dobi).

Rezultati iz 2013. godine objavljeni u SAD-u  u Agenciji za prevenciju bolesti također pokazuju kako žene u post-menopauzi ne bi trebale uzimati dodatne količine kalcija i vitamina D u obliku dodataka prehrani kako bi smanjile mogućnosti prijeloma kostiju. Istog je mišljenja i Karl Michaëlsson, profesor na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj koji kaže da je industrija za proizvodnju dodataka prehrani sigurno odigrala ulogu u širenju tvrdnje da veći unos kalcija i vitamina D može prevenirati prijelome kostiju u starijoj životnoj dobi.

Izračunaj koliko tebi treba kalcija dnevno, klikni na kalciometar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.