Zdravlje Simptomi i pomoć 07. srpnja 2017.

Kako spriječiti i liječiti ljetne upale uha

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi upale uha mogu biti blagi, srednji i teški. Blagi simptomi upale uha su svrbež i/ili crvenilo ušnog kanala i osjećaj nelagode. Kad je upala jača osjeća se bol prilikom dodira, javlja se osjećaj punoće u uhu, slabiji sluh (začepljeno uho) dok kod teške upale uha dolazi do jake boli, crvenila ili oticanje područja oko uha i/ili limfnih čvorova na vratu. Dr. Lea Homolek savjetuje kako izbjeći neugodne i bolne upale uha koje su ljeti vrlo česte.

Sprječavanje upale:

  • Uho održavaj suhim - nakon svakog kupanja osuši ga mekim ručnikom, papirnatom maramicom ili zabacivanjem glave na stranu odstrani zaostalu vodu iz uha.
  • Izbjegavaj plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta (pijesak, dlačice od šišanja) u zvukovodu.
  • Izbjegavaj guranje stranih predmeta u uho te čišćenje higijenskim štapićima - i mala ozljeda bit će dovoljna za ulazak mikroorganizama u kožu.
  • Ne pretjeruj u pranju uha sapunom i/ili šamponom - odmašćena je koža osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože koja je njezina prirodna zaštita.
  • Svrbež zvukovoda često je znak početne upale - započni terapiju na vrijeme.
  • Pri prekomjernom stvaranju ušne masti prije ljetovanja u ordinaciji je stručno odstrani.
  • Nikada ne pokušavaj odstraniti višak ili stvrdnuti ušni vosak pamučnim štapićima, spajalicama ili ukosnicama. Ti predmeti mogu ga dodatno potisnuti dublje u ušni kanal, iritirati kožu ili uzrokovati ogrebotine.
  • Dobro je da su uši malo ''zamašćene''- ušna mast ima zaštitno djelovanje.

Najbolje metode čišćenja ušiju ljeti

Uljausi | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Ako ipak dođe do upale

"U većine pacijenata u pravilu je dovoljna lokalna terapija antibiotskim kapima. Da bi djelovanje kapljica bilo optimalno, nužno je pogotovo pri jačim upalama, prethodno zvukovod isprati ljekovitom otopinom koja osim čišćenja i zakiseljuje kožu stvarajući tako nepovoljne uvjete za rast mikroorganizama. Ponekad je potrebno liječenje započeti postavljanjem antibiotskih krpica u zvukovod u trajanju od 12-24 sata, da bi lijek bolje i brže djelovao. Teže upale zahtijevaju intenzivnu lokalnu i sistemsku antibiotsku terapiju. Liječenje mora biti dovoljno dugo da se upala ne bi ponovila. Pri sumnji na gljivične i gram negativne infekcije svako je uputno učiniti bris uha prije terapije, jer često zahtijevaju specifično dugotrajno liječenje", savjetuje dr. Lea Homolek. Primjena raznih ulja, vrućih tuljaca i sprejeva za uho ponekad može pomoći, ali ako postoji oštećenje bubnjića ili neka druga komplikacija i odmoći liječenju. Upala vanjskog zvukovoda može se proširiti i na bubnjić i srednje uho.

Čišćenje ušiju slanom otopinom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.