Zdravlje 02. lipnja 2011.

Kako se pripremiti za porođajnu bol?

Porodjajna_Bol
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako gotovo svaka trudnica nestrpljivo iščekuje rođenje svojega djeteta, malo je onih koje se vesele trudovima i porođaju. Taj strah od nepoznatoga vrlo je stvaran – i vrlo normalan – osobito kod žena koje još nisu doživjele jaču bol. Iz knjige V.B.Z.-a "Što očekivati u trudnoći" donosimo ti savjete za nadvladavanje tog straha

Besmisleno je strahovati od boli, no svakako je potrebno pripremiti se za nju. Žena koja očekuje da će trudovi biti neizrecivo radosno iskustvo te naposljetku dvadeset i četiri sata trpi neizdrživu bol u leđima, vjerojatno jednako trpi i od razočaranja, kao i od boli. Budući da je bol za nju neočekivana, utoliko će joj biti teže izdržati je.

U svakom slučaju, i žene koje se boli plaše više od bilo čega kao i žene koje je uopće ne očekuju, teže će podnijeti trudove i porođaj od žene čija su očekivanja realna i koja je spremna na sve. Pripremiš li se umom i tijelom, trebala bi biti sposobna ublažiti svaku tjeskobu koju osjećaš te trudove
učiniti podnošljivijima.

Upoznaj se s postupkom

Jedan od razloga zbog kojega su prijašnji naraštaji žena toliko strahovali od trudova bilo je njihovo nepoznavanje onoga što se događa njihovim tijelima te zašto im se to događa. Dobar tečaj za trudnice danas može ublažiti taj strah informiranjem te postupnom pripremom trudnica i njihovih partnera za trudove i porođaj.

Ako nisi u mogućnosti pohađati tečaj, o temi trudova i porođaja čitaj što više (nastoj se upoznati sa svim važnijim filozofijama na tom području). Tvoje bi te neznanje moglo boljeti više no što je potrebno.

Kreći se!

Maraton ne bi ni pomišljala trčati bez odgovarajuće tjelesne pripreme. Jednako tako ni u trudove (ništa manje izazovan pothvat) ne bi trebala ući nepripremljena. Dosljedno izvodi sve vježbe disanja i jačanja koje su ti preporučili liječnik i/ili voditelj tečaja za trudnice.

Objektivno sagledaj bol

O porođajnoj boli, koliko god bila jaka, moguće je reći barem dvije dobre stvari. Prvo, vremenski je točno određena. Trudovi neće trajati zauvijek, iako će ti to tada biti teško vjerovati.

Trudovi u prvoj trudnoći prosječno traju između dvanaest i četrnaest sati – i kod većine žena samo je maleni dio tih trudova vrlo neugodan. Iako trudovi katkad mogu potrajati i mnogo duže, većina liječnika neće dopustiti da djelotvorni trudovi traju mnogo više od dvadeset i četiri sata te će, ako nije ostvaren odgovarajući napredak, učiniti carski rez.

Drugo, za razliku od mnogih ostalih vrsta boli, porođajna bol ima jasno pozitivnu svrhu: kontrakcije sve više stanjuju i otvaraju vrat maternice, a svaka od njih dovodi te sve bliže rođenju tvog djeteta.

Nemoj se, međutim, osjećati krivom ako tijekom vrlo teških trudova tu svrhu izgubiš iz vida te ti jedina želja bude sve to privesti kraju. Većina se žena tako osjeća u određenom trenutku, a sposobnost podnošenja boline odražava dubinu majčinske ljubavi.

Ne planiraj rađati sama

Čak i ako nisi raspoložena za čavrljanje – pa čak ni za druženje – utješit će te spoznaja da je tvoj suprug (prijateljica ili rođakinja) s tobom da bi ti brisao znoj s čela, nudio ti komadiće leda, masirao leđa i vrat, vodio te kroz kontrakcije ili tek trpio tvoje psovke.

Osoba koja će ti pomagati na porođaju trebala bi s tobom pohađati tečaj za trudnice. Ako to nije moguće, trebala bi barem čitati o trudovima i porođaju te o partnerovoj ulozi, kako bi znala što može očekivati. S partnerom ili bez njega, mnoge žene otkrivaju da prisutnost i potpora doule donosi dodatne pogodnosti.

Budi spremna prihvatiti sredstvo za ublažavanje boli ako bude potrebno. Traženje ili prihvaćanje sredstva protiv bolova nije znak neuspjeha ili slabosti. (Riječ ''majka'' nije istoznačnica riječi ''mučenica''.) Štoviše, sredstvo protiv bolova katkad je neizostavno da bi žena u trudovima bila što uspješnija.

Koliko god će ti to biti teško vjerovati dok ćeš trpjeti kontrakcije, istina je da većina žena nedugo nakon zadnjeg tiskanja zaboravlja porođajnu bol. (Ili barem nakon što svoju priču o trudovima dvije do tri stotine puta ispriča prijateljicama i rođakinjama.) U suprotnom bi na ovom svijetu bilo mnogo djece jedinaca.

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.