Zdravlje Zdravlje žena 20. svibnja 2020.

Kako se menstrualni ciklus mijenja kroz 20-e, 30-e i 40-e

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od laganih grčeva do težih krvarenja, evo što možeš očekivati kada je u pitanju menstruacija u svojim dvadesetima, tridesetima i četrdesetima.

Sigurni smo da ni tebi kao i većini žena, 'ono vrijeme u mjesecu', odnosno menstrualni ciklus, nije omiljeni vremenski period, pogotovo ako je on neredovit. Jedan mjesec kasni, a drugi možda dođe prerano, jedan mjesec traje četiri dana, dok drugi mjesec traje cijeli tjedan ili više. Nadalje, tu su i grčevi koji su ponekad toliko lagani da ih jedva primijetiš, dok su sljedećeg mjeseca toliko jaki da ne pomažu ni tablete niti topli pokrivač, prenosi Health.

Možda te zanima... Ljekoviti celer pomaže kod neredovite menstruacije, a dobar je i za dijetu Hrana

Promjene u tvojem menstrualnom ciklusu poput ovih teško je predvidjeti i sve što možeš napraviti jest naviknuti se na njih i redovito otići na preglede kod svojeg ginekologa. Nadalje, zbog odrastanja, odnosno starenja, tvoja će se menstruacija nastaviti prilagođavati i razvijati dijelom zahvaljujući normalnim hormonalnim promjenama vezanima uz dob, a dijelom zbog iskustva poput trudnoće i perimenopauze.

No, kako bismo ti pomogli, evo što možeš očekivati kada su u pitanju određena razdoblja tvojega života.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dvadesete godine života

Ako si većinu tinejdžerskih godina provela boreći se s nepravilnim menstrualnim ciklusom, imamo sjajne vijesti - u ovom će vremenskom periodu tvojeg života on postati nešto dosljedniji.

Zašto, pitaš se? Zato što mlade djevojke obično ne ovuliraju toliko često, kaže Lauren Streicher, liječnica iz Chicaga, a bez redovite ovulacije, menstruacija će vjerojatno biti neredovita. S druge strane, kada se tvoj ciklus 'unormali', počet ćeš osjećati grčeve, bolove i osjetljivost u dojkama za vrijeme mjesečnice, a s obzirom na to da se prijašnjih godina nisi naviknula na to, sada to može biti neugodno iznenađenje.

Još jedna velika promjena kada je u pitanju menstruacija u 20-im godinama života ima veze s kontrolom rađanja, odnosno pilulama za kontracepciju. To su naime godine u kojima se mnoge žene odlučuju početi uzimati hormonsku terapiju - primjerice imaju partnera i previše su zauzete navigacijom na fakultetu ili u karijeri da bi razmišljale o djeci te se odlučuju na njihovo korištenje. Osim redovitosti, one ponekad pomažu i s lakšim ciklusima, smanjenim brojem grčeva te općenito smanjenim simptomima menstrualnog ciklusa. 

Možda te zanima... Liječnici usporedili menstrualne grčeve sa srčanim udarom Zdravlje

No, prije njihova korištenja važno je da porazgovaraš sa svojim doktorom te obaviš određene pretrage. Također, ako se odlučiš na njihovo korištenje važno je da paziš na razvoj situacije i bilježiš stvari koje su možda drugačije sada kada si na hormonskoj terapiji te da ih podijeliš sa svojim doktorom. Ovisno o tabletama koje piješ, doktor će možda imati i različite upute o tome koliko dugo ih smiješ piti i kada bi trebala uzeti stanku od njih i kako to napraviti.

Menstruacija | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ženama u Španjolskoj koje pate od jake menstrualne boli bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca

Tridesete godine života

"Menstruacija bi uglavnom trebala biti prilično predvidljiva i dosljedna u ovom desetljeću", kaže dr. Streicher. Simptomi poput jačeg krvarenja ili intenzivnijih bolova od uobičajenih grčeva mogu biti znak većeg problema. Benigne izrasline poznatije pod nazivom fibroidi ili miomi maternice, koji mogu utjecati na jača krvarenja, uglavnom ne nastaju sve dok i službeno ne prođeš tridesete. Nadalje, endometrioza, koja je često obilježena jakom boli, također se često dijagnosticira u kasnijim tridesetim godinama.

Nadalje, ono što bi također moglo utjecati na promjene u ciklusu jest činjenica da ostaneš trudna i rodiš bebu. Upravo to može dugoročno uzrokovati promjene u tvojem ciklusu. "Mnoge žene su rekle da su im se menstruacije poboljšale nakon poroda", kaže Streicher. 

Možda te zanima... Menstrualna čašica – sve što me ikad zanimalo, a sada znam! Zdravlje

Četrdesete godine života

Tu počinje 'prava zabava'. Tvoje četrdesete godine označavaju početak hormonalnih fluktuacija perimenopauze, koje su uvod za menopauzu. Za to vrijeme, uglavnom osam do deset godina prije menopauze, tvoje se tijelo priprema za kompletni prestanak menstrualnog ciklusa.

Normalne promjene hormona uzrokuju ovulaciju nepravilnijom, a fluktuacija razine estrogena znači da bi mogla početi doživljavati nepravilna razdoblja, jači protok, mrlje između razdoblja ili dulje razdoblje od inače normalnoga. "Ono što uvijek kažem o simptomima perimenopauze jest da je jedino predvidljivo ono da oni nisu predvidljivi", kaže dr. Streicher za Health

Bez obzira na tvoje godine, imaj na umu da menstrualni ciklus nudi mnogo uvida u cjelokupno zdravlje. Dakle, ako osjetiš bilo kakve neobične simptome, dobra je ideja provjeriti sve s liječnikom. Jako neredovita razdoblja ili drastične promjene u toku mogu biti znak problema sa štitnjačom, sindroma policističnih jajnika ili niza drugih zdravstvenih problema.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.