Zdravlje Nemelanomski rak kože: Kako ga otkriti na vrijeme? 20. srpnja 2020.

Kako prepoznati svoj fototip kože?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svako izlaganje suncu bez zaštitne kreme ili odjeće predstavlja rizik, no neki su tipovi kože osjetljiviji na štetu od sunčeva zračenja od drugih.

Fototip kože određuje na koji će način vaša koža reagirati na sunčeve zrake, koliko će brzo zadobiti opekline i hoće li potamnjeti, ali i još važnije: koliki je vaš rizik za obolijevanje od nemelanomskih rakova kože.

Počnimo od fototipa 1. Ovdje se radi o vrlo svijetloj koži, često s pjegicama, a dolazi u kombinaciji s plavom ili crvenom kosom te plavim ili zelenim očima. Ovaj je fototip kože vrlo osjetljiv na sunce, uvijek će izgorjeti na suncu i neće potamnjeti.

Fototip 2 također karakterizira svijetla boja kože, no ipak nešto tamnija od fototipa 1. Plave oči i plava do tamnoplava kosa najčešće dolaze u kompletu s ovim tipom kože, a ako se prepoznajete u osjetljivosti na sunce, sporom tamnjenju i sklonosti opeklinama od sunca, onda spadate u fototip 2.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Fototip 3 prepoznat ćete po nešto tamnijoj boji te tamnoplavoj do smeđoj kosi. Ovaj tip kože lako će i brzo pocrnjeti na suncu, a dobivena boja tena će trajati dugo, dok je osjetljivost na sunce vrlo mala.

Fototip 4 najtamniji je i najotporniji na sunce. Ovaj tip karakterizira svijetlosmeđa boja kože, tamnosmeđa ili crna kosa s tamnim očima, a koža je vrlo otporna, tamni brzo i dubinski te dugo zadržava ten.

Prepoznajete li se u jednom od prva dva tipa kože, prije svakog izlaganja suncu obavezno nanesite visoki faktor (SPF50+) kako biste kožu zaštitili od neuglednih i neugodnih opeklina, ali i kako biste spriječili akumulaciju sunčevog zračenja koje može uzrokovati nemelanomski rak kože.

Najčešći kod ljudi starijih od 65 godina

Nemelanomski rak kože najčešće se pojavljuje iznad 65 godina starosti i to na dijelovima tijela najizloženijim suncu: licu, vratu, ušima, rukama i nogama. Bez obzira na to koji ste fototip kože, svoj ćete rizik za obolijevanje od nemelanomskog raka kože smanjiti pridržavajući se nekoliko osnovnih pravila: izbjegavajte intenzivno i izravno izlaganje suncu, osobito između 11 i 15 sati. Uvijek nanesite zaštitnu kremu, čak i za vrijeme oblačnih dana, jer UV zrake prodiru i kroz oblake. Nemojte pretpostaviti da je hlad dovoljna zaštita jer reflektirane UV zrake također uzrokuju oštećenje stanica kože. I za kraj – odjeća je najbolja zaštita od intenzivnog sunčevog zračenja – zato odjeću bez rukava zamijenite prozračnom odjećom dugih rukava, a na glavu obavezno stavite šešir širokog oboda!

I svakako obavezno obratite pažnju na promjene na koži sebe i svojih najmilijih, posebno starijih članova obitelji. Promjena može izgledati kao neobična izraslina, ljuskava mrlja ili ranica koja ne zarasta – zato je važno svaku neobičnu promjenu na koži prijaviti svome liječniku ili dermatologu jer pravodobni početak liječenja značajno doprinosi liječenju nemelanomskog raka kože.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.