Zdravlje 21. prosinca 2023.

Kako možete znati da je vaše menstrualno krvarenje preobilno

Foto: Pexels Trajanje ciklusa se mijenja s godinama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako izgleda uravnoteženi menstrualni ciklus, koliko zapravo krvi gubimo menstruacijom te kada je potrebno potražiti pomoć ginekologa objašnjava Ana Jelčić, dr. med., spec. gin. i opst., osnivačica Ginekologije D*ANA.

Kako bi mogli pričati o poremećajima menstrualnog ciklusa, važno je definirati što je uravnoteženi menstrualni ciklus sa fiziološkim krvarenjima. Isti nam je cilj iz razloga što je znak hormonalnog balansa i urednog funkcioniranja spolnih organa, doprinosi psihofizičkom zdravlju žene, kvaliteti života općenito i prevenciji raznih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Postoje razni načini za uspostavu redovitog ciklusa, primjerice uz manju korekciju životnih navika te je svakako poželjno na vrijeme se javiti ginekologu i dobiti savjete kako uspostaviti ravnotežu ukoliko ona nije prisutna.   

Trajanje menstrualnog ciklusa se mijenja kroz godine

Menstruacija se fiziološki, osim za vrijeme trudnoće, zbiva tijekom čitavog reproduktivnog života žene. Razlike u trajanju ciklusa su najveće, a razmaci između menstruacija najdulji u dobi neposredno nakon menarhe (prve menstruacije) i prije menopauze (posljednje menstruacije) jer su tada ovulacije neredovite. Tako je očekivano da ciklus naredne dvije godine nakon prve menstruacije (oko 12. godine, u posljednje vrijeme i ranije, od 9. godine života) izostane i po par mjeseci. U narednim godinama se stabilizira i traje prosječno 28 dana dok se u razdoblju između 35. i 45. godine često skraćuje na prosječno 26 dana. Nakon 45. godine ciklus se produljuje i menstruacije počinju izostajati najčešće između 48. i 51. godine života. Menopauza predstavlja trajni prestanak menstrualnog krvarenja, a prosječno se javlja oko 52. godine života.

Normalna dužina menstrualnog ciklusa je najčešće između 24 i 35 dana. Dužina ciklusa određuje se tako da se prvi dan menstruacije smatra prvim danom ciklusa, dok sljedeći ciklus nastupa  sa prvim danom sljedeće menstruacije. Čest razlog zabrinutosti je računanje ciklusa od posljednjeg dana menstruacije, čime on djeluje kraći nego uistinu jest.

Kako prepoznati prekomjerno krvarenje tijekom mjesečnice?

Menstrualno krvarenje odnosno menstruacija je redoviti mjesečni gubitak krvi (i onog dijela sluznice maternice koji se ciklički normalno ljušti) kroz rodnicu. Najčešće traje od 4 do 6 dana, a smatra se normalnim ukoliko ne traje kraće od 2 ni duže od 8 dana.

Menstrualno krvarenje može započeti na različite načine - nekad sa par kapljica krvi, kod nekih žena kao smeđi iscjedak, dok kod drugih nastupi odmah količinski obilnije krvarenje. Najčešći je slučaj da je krvarenja najobilnije drugi dan, ali i to zna varirati od žene do žene. Menstrualna krv se normalno ne zgrušava.

Za vrijeme trajanja menstruacije žena obično izgubi 30 do 40 ml krvi dok se gubitak više od 80 ml smatra patološkim. Kako bi se jasnije predočilo o kojoj se količini radi, primjerice natopljeni higijenski uložak ili tampon upija cca 5 do 15 ml. Ukoliko se uložak natopi potpuno svakih sat vremena nekoliko sati uzastopce, uložak ili tampon ne mogu upiti menstrualnu krv neposredno nakon stavljanja ili se javlja krvarenje koje prate ugrušci, radi se zasigurno o prekomjernom krvarenju.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Menstrualno krvarenje

Kada potražiti pomoć liječnika?

Uredan menstrualni ciklus može imati određene privremene varijacije ovisno o dobi, tjelesnoj težini, načinu života, razini stresa, uzimanju određenih lijekova i slično, ali ukoliko promjene traju, krvarenja su preobilna ili dolazi do izostajanja menstruacije, važno je posavjetovati se s liječnikom, odnosno naručiti se na ginekološki pregled. Razlog za posjet ginekologu je svakako:

  • Obilna krvarenja s gubitkom više od 80 mL krvi, pojava ugrušaka
  • Bolna menstrualna krvarenja praćena grčevima, mučninom, povraćanjem
  •  Produljena menstrualna krvarenja, preko 8 dana
  • Promjene u menstrualnom ciklusu - menstruacije dolaze u razdobljima kraćim od 21 dan ili duljim od 35 dana
  • Izostanak 3 ili više menstruacija uzastopce
  • Nepravilna krvarenja, nepovezana s ciklusom
  • Krvarenja nakon spolnog odnosa
  • Krvarenje godinu dana od posljednje menstruacije (menopauze).

Također ću spomenuti da je razlog za posjet i zabrinutost ili bilo kakva nejasnoća vezana za krvarenje ili menstrualni ciklus kako bi ona bila razjašnjena jer je osjećaj sigurnosti ono što također doprinosi hormonalnom kao i generalnom balansu.

Za više pitanja i savjeta posjetite web stranicu Ginekologije D*ANA i službeni Instagram profil
 

Možda te zanima... Ginekologinja odgovara na 14 čestih pitanja o vagini Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.