Zdravlje 07. travnja 2016.

Jedan dan iz pogleda Gospodina Tijela

Tijelo_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudsko tijelo je složeni mehanizam te kao i svaki stroj treba resurse za rad i zahtijeva održavanje. Moglo bi se reći kako su voda i hrana gorivo za tijelo, a vježbanje i održavanje normalne tjelesne težine utječu na vitalnost organizma. Bitno je da vodiš brigu o svom tijelu i organizmu jer ćeš tako osigurati zdravlje, spriječiti narušavanje ravnoteže u organizmu i ujedno potrebu za odlaskom liječniku

Prenosimo ti dio iz knjige ''Kako koristiti tijelo'', Ivane Ožbolt u izdanju Profila. Ivana Ožbolt je profesorica kineziologije iz Zagreba koja se usavršavala u SAD-u i Velikoj Britaniji (American Council of Exsercise, Michael King Pilates Institute) te radila u velikim fitness centrima, na brodovima i u hotelima kao osobni trener i savjetnik za prehranu.

Što bi nam naše tijelo voljelo poručiti?

Čitatelju, evo ukratko ću reći kako ja, Gospodin Tijelo, funkcioniram kroz dan pa vidi što već danas možeš promijeniti. Vjeruj mi, prepoznat ću promjenu te ti odmah zahvaliti boljim osjećajem. Za početak, nemoj ustati ujutro, a da mi ne vratiš vodu koju sam izgubio tijekom noći na metabolizam, znojenje i mokrenje (možda tijekom noći i svakako odmah ujutro). Cijelu noć sam radio na regeneraciji, popravljao, krpao, izlučivao, absorbirao ....i potrošio sam oko 1l vode i sad mi treba ta voda nazad. Molim te, vrati mi ju u slijedećih 30-tak minuta da mogu funkcionirati!

Nadalje, ugradio sam i sve ugljikohidrate, proteine, masti, vitamine, minerale, vlakna što si mi dao prethodnog dana. Nisam baš dobio sve što mi je potrebno za normalno funkcioniranje, ali nadam se da ćeš mi danas dati sve što mi treba. Tvoja kava, cigarete i eventualno nešto što strpaš „na brzaka“ u usta, nažalost ne pomaže! Zato što mi to radiš svaki dan, a ja se ne bunim, misliš da je to OK i da možeš tako nastaviti???  Meni treba voda te pravilan doručak unutar 45 minuta od buđenja.

Gorivo za ljudsko tijelo

Kako ti, čovječe, misliš da ja mogu ići bez goriva? Tvoj automobil ne ide na benzinske pare, ali ja koji ga vozim trebao bi razmišljati, pomicati udove, pumpati krv....jednom riječju, funkcionirati bez goriva. Kako zamišljaš da je to moguće? A tek koliko mi goriva i nutrijenata treba kroz dan! Umjesto da mi daješ pravilne uravnotežene obroke svaka 3-4h kako bih imao dovoljno  energije, ti me izgladnjuješ i daješ mi hranu (ako to moram tako nazvati) s kojom ne znam što učiniti jer u njoj nema sve ono što mi je potrebno. Zamisli da imaš tvornicu čavala, a umjesto metala u strojeve stavljaš staklo?! Ne bi ispali neki čavli, zar ne?! Tako i u stanice, moje male tvornice, treba ići materijal koji je njima potreban da bih Ja, tvoje Tijelo, mogao optimalno funkcionirati te ti omogućiti kvalitetan, zdrav, aktivan život.

Redovito vježbaj i održavaj svoje tijelo

Nažalost, čujem kada govoriš da tebi voda ne treba, da nisi žedan, da jedeš kada ogladniš, da nemaš vremena jesti, da smatraš da je tvoja prehrana u redu, da ti ne trebaju dodatni vitamini, minerali, da smatraš da sve što je meni potrebno, dobivaš iz hrane. Koje hrane? Ono što jedeš 1, 2 ili možda 3 puta nažalost nema puno materijala za mene. Zatim još kažeš da ti se ne da prošetati ili da nemaš vremena baviti se nekom fizičkom aktivnošću.... Vidim da ideš redovito na kontrole svojim automobilom, da mu redovito  daješ gorivo (da ne bi slučajno stao), mijenjaš ulje, filtere, čistiš ga. Ako crvene lampice počnu gorjeti, ne zanemaruješ ih već provjeriš u čemu je stvar.

Znaš li koliko vode trebaju tvoji bubrezi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.