Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 23. ožujka 2020.

Kako očistiti prostore u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu koronavirusom?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mikrobi, bakterije i prašina konstantan su protivnik gotovo svih, a sada je osim urednosti i čišćenja veoma važno kvalitetno i dezinficirati prostor u kojem živimo kako bismo osigurali zdrave i higijenske uvjete kako za sebe, tako i za svoju obitelj.

Iako su topla voda, limuna i ocat ili standardna dezinfekcijska sredstava dovoljna za čist i dezinficiran prostor kada je u pitanju normalno čišćenje, trenutno je, zbog pandemije koronavirusa, potrebno nešto više pažnje posvetiti načinu na koji održavamo svoje prostore, a pogotovo one u kojima su možda boravili ljudi koji su pod sumnjom od zaraze ili su zaraženi koronavirusom.

Možda te zanima... Samoizolacija: Što se smije raditi, a što ne prema HZJZ Zdravlje

Budući da COVID-19 može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje dva do tri dana, površine potencijalno kontaminirane virusom COVID-19, naravno, treba očistiti, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da čak i nakon što je pacijent izoliran u drugim objektima u spomenute prostorije u kojima je on prethodno boravio ne bi se trebale puštati druge osobe dok one nisu temeljito očišćene. Također navode da i ako živiš u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena, izbjegavaj dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine), koje je nakon njihove uporabe, naravno, potrebno temeljito oprati deterdžentom i vodom.

Za čišćenje prostora u kojem je boravila osoba pod sumnjom zaraze bit će ti potrebno: rukavice, zaštitna maska, radna odjeća, plastične vrećice, krpe, deterdžent i dezinfekcijsko sredstvo, kanta s vodom i brisač poda.

Upute za čišćenje:

  • Prije nego što počneš s čišćenjem, stavi kiruršku masku i rukavice. Izbjegavaj dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja.
  • Drži prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključi ventilaciju. 
  • Očisti pod deterdžentom te nakon toga dezinficiraj prema uputama proizvođača za pripremu sredstava za dezinfekciju. 
  • Očisti toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficiraj. 
  • Nemoj koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus. 
  • Ukloni posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih stavi na pranje. Za pranje koristi perilicu rublja (program na 90°C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće tkaninu prati na 90°C, treba koristiti proizvode za dekontaminaciju tkanina. 
  • Ako se osoba još uvijek testira na COVID-19, nemoj koristiti madrace, jastuke, tepihe ili jastuke koje je koristila ta osoba dok se ne utvrdi da nije zaražena. 
  • Ponovi čišćenje i dezinfekciju poda počevši od jednoga kraja prostorije do drugog. Izbjegavaj prelazak s područja koje nije očišćeno na očišćeno područje kako ne biste ponovno kontaminirala očišćeno područje. 
  • Ubaci sve krpe te ostali otpad koji je nastao tijekom čišćenja u plastične vreće. 
  • Skini rukavice i ubaci ih u plastičnu vreću te operi ruke sapunom i vodom. 
  • Skini kiruršku masku i ubaci ju u plastičnu vreću te operi ruke sapunom i vodom. 
  • Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba odvojiti od ostalog otpada i odložiti ga što je prije moguće u kante gdje se i inače odlaže otpad. 
  • Istuširaj se i presvuci odjeću odmah nakon čišćenja.Ostavite prozor otvoreni i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači, prenosi HZJZ.

Popis aktivnih tvari za dezinfekciju COVID-19

Deterdžent i voda dovoljni su za generalno čišćenje iz predostrožnosti. S obzirom na to da je COVID-19 novi virus, ne postoje istraživanja koja ispituju djelotvornost aktivnih tvari specifično za taj virus već je djelotvornost navedenih aktivnih tvari ispitana na ostalim koronavirusima. Od aktivnih tvari navedenih niže, sredstva na bazi etanola i natrijeva hipoklorita (nalazi se u izbjeljivaču) široko su dostupna i van laboratorija i bolničkih ustanova. 

Možda te zanima... 6 savjeta za smanjivanje anksioznosti za vrijeme pandemije koronavirusa Psiha i seks

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

  1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva 
  2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece 
  3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje
  4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača
  5. Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi sljedećih aktivnih tvari: etanol, natrijev hipoklorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijev klorid i natrijev klorit, navodi HZJZ.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.