Zdravlje Simptomi i pomoć 09. lipnja 2017.

Kako liječiti multiplu sklerozu kod trudnica?

Trudnica-Otecene-Noge
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) početkom travnja ukinula je zabranu korištenja lijeka za liječenje multiple skleroze kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću. Proizvođač lijeka je Teva, u čijem sastavu posluje PLIVA Hrvatska.

Ukidanje kontraindikacije za korištenje lijeka u trudnoći uslijedilo je nakon pozitivnog izvješća o izmjeni upute za lijek koje je izdala britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode. Suglasnost s izvješćem dale su države članice u Europi koje su bile uključene u proceduru. Europska regulatorna tijela donijela su odluku na temelju detaljnih analiza podataka o primjeni ove terapije kod žena koje su tek naknadno saznale da su trudne.

Multipla skleroza (MS), koju medicina zasad poznaje kao autoimunu bolest, javlja se u svim životnim dobima, najčešće između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Procjenjuje se da u Europi oko 700.000 ljudi boluje od MS-a, a da su od njih gotovo tri četvrtine žene. MS najčešće pogađa žene u optimalnoj reproduktivnoj dobi, a u Hrvatskoj od ove bolesti boluje više od 4.000 ljudi. Ukidanje kontraindikacije u trudnoći pruža ženama oboljelima od multiple skleroze priliku da u dogovoru s liječnikom razmotre korištenje ovog lijeka u terapiji, ukoliko im je potreban. Promjena upute za lijek odobrena je na temelju analize podataka o trudnoćama s poznatim ishodom i potvrđenom izloženošću glatiramer acetatu (GA), aktivnom sastojku Tevinog lijeka. Ovo je do sada najveće ispitivanje baze podataka trudnica s MS-om koje su u trudnoći primale imunomodulacijske lijekove (DMT, disease modifying therapies).

Neplodnost | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mnoge pacijentice s MS-om zabrinute su zbog relapsa bolesti kada počinju planirati trudnoću ili su već u drugom stanju. Promjena upute za lijek znači da sada s pacijenticama koje planiraju trudnoću mogu razgovarati o mogućnosti liječenja što je dobra vijest. Mnogi će liječnici koji liječe žene u reproduktivnoj dobi oboljele od MS-a pozdraviti ovu promjenu“, istaknula je prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC “Sestre Milosrdnice”.

Multipla skleroza i planiranje obitelji

Multipla skleroza pogađa žene u reproduktivnoj dobi više nego bilo koju drugu dobnu skupinu. MS se u prosjeku dijagnosticira u dobi od 30 godina. Žene s MS-om imaju jednake šanse zatrudnjeti i roditi zdravu djecu kao i sve ostale. Štoviše, više od 40 posto žena ostane trudno i nakon dijagnosticiranja multiple skleroze.

Plodnost

Multipla skleroza nema značajan utjecaj na plodnost. Procjenjuje se da je više od polovine trudnoća kod žena s MS-om neplanirano. Žene s MS-om koje smatraju da postoji mogućnost da neočekivano ostanu trudne trebale bi se savjetovati s liječnikom o tome kako najbolje kontrolirati trudnoću i MS.

Trudnoća

Mnoga istraživanja pokazuju da su trudnoće žena s MS-om jednake kao i u ostalih trudnica te da trudnoća ne utječe na ubrzanje ili pogoršanje multiple skleroze. Štoviše, znanstvenici su otkrili pozitivne učinke na zdravlje majke tijekom trudnoće.

Zena-Tuga1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nasljednost

Istraživanja pokazuju da se bolest pojavljuje kod svega tri posto djece roditelja s MS-om.

Relapsi

Više od tri desetljeća istraživanja provedena među tisućama žena pokazala su da žene s MS-om imaju manje relapsa bolesti tijekom trudnoće, a naročito u trećem tromjesečju. Razlozi nisu sasvim poznati, ali se pretpostavlja da imaju veze s promjenama majčinog imunog sistema. Neke žene su doživjele manje relapsa i u prva tri mjeseca poslije poroda.

Umor

Umor je prirodni dio trudnoće. Umor je također i uobičajeni simptom MS-a pa su odmor i podrška trudnicama s MS-om itekako potrebni.

Dojenje

Dojenje se općenito ne preporučuje ženama koje primaju terapiju za MS te je važno o tome posavjetovati se s liječnikom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.