Zdravlje 21. travnja 2016.

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Thinkstockphotos-517708164
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zima je bila vrlo topla, pa su se krpelji pojavili početkom travnja i već su vrlo aktivni, iako su obično najaktivniji u svibnju i lipnju. Zato, ako si u prirodi u kratkim rukavima, obavezno se nakon šetnje šumom ili radova u vrtu dobro pregledaj, savjetuje dr. med. Mirjana Lana Kosanović Ličina, spec. epidemiolog i voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u NZJZ "Dr. Andrija Štampar"

Ipak, ako si nakon šetnje u prirodi ili gradskome parku na sebi uočila krpelja, ne paničari. Potrebno ga je ukloniti što prije i pratiti mjesto uboda.  "U kontinentalnoj Hrvatskoj obično se javljaju krpelji koju mogu prenijeti krpeljni meningoencefalitis i drugu bolest koju uzrokuju krpelji Lyme boreliozu", kaže dr. Lana Kosanović Ličina.

Simptomi isti kao kod gripe

Godišnje se prosječno u cijeloj Hrvatskoj zabilježi tridesetak oboljelih od krpeljnog meningoencefalitisa i tristotinjak osoba s Lyme boreliozom, nastavlja epidemiologinja dr. Kosanović Ličina i dodaje: "Simptomi nalik na one u gripe, kao što su visoka temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, mučnine, povraćanja, upućuju na to da se radi o krpeljnome meningitisu ili meningoencefalitisu. U početnim stadijima, dok su još ličinka i nimfa, pronalaze prvu žrtvu, a obično je to mali sisavac poput miša. Sišući krv zaražene životinje, nimfa se može zaraziti i kasnije prenijeti virus sljedećoj žrtvi. Sezona krpelja traje od ranog proljeća do kasne jeseni, a osobito treba biti oprezan u u svibnju i lipnju, kad su najaktivniji."

Kako bi prenio Lyme boreliozu krpelju treba nekoliko sati

Krpelji su veličine između dva i pet milimetara, a aktiviraju se dolaskom toplijih mjeseci. Nalaze se skriveni u travi te na granama grmlja i drveća. Dok krpelj hoda po tijelu, po nekoliko sati traži pogodno mjesto u koje će zabiti rilo i nahraniti se krvlju. Iako probijanje kože traje desetak minuta, ne osjeća se zbog tvari u slini koja ima djelovanje poput anestetika.

"Kako bi se prenijela Lyme borelioza, potrebno je da krpelj bude zaboden nekoliko sati, dok je za prijenos virusa krpeljnog meningoencefalitisa potrebno puno kraće vrijeme, pa ga treba što prije izvaditi", kaže Kosanović Ličina. Ključno je da ga ne diraš golim rukama. Pažljivo i polagano ga pincetom čupaj prema van. Ako ga trgaš ili okrećeš, glava će ostati zarinuta u kožu. Nakon što krpelja ukloniš, mjesto uboda premaži antiseptikom. Prati stanje tijela i moguće simptome zaraze nakon uboda.

Kako izvaditi krpelja?

  • Ako je došlo do ugriza, krpelja svakako moraš izvaditi, ali ne diraj ga golim rukama. Običnom pincetom za čupanje dlačica obuhvati krpelja uz kožu i laganim povlačenjem ga izvuci pazeći da ne oštetiš tijelo. Kako bi to učinila što preciznije, možeš rabiti i povećalo. Nikako ga nemoj čupati noktima.
  • Krpelje nikako nemoj "gušiti" alkoholom ili paliti šibicom jer će iznenadna smrt prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine, što u slučaju da su krpelji zaraženi, dovodi do lakšeg prenošenja zaraze. Prilikom vađenja ih nemoj zakretati. Ako glavica ostane zarivena u kožu, izvadi je sterilnom pincetom, savjetuje dr. Kosanović Ličina.
  • Pincetom čvrsto uhvati krpelja na dijelu na kojem mu se tijelo spaja s glavom, što bliže koži. Nježno povuci prema gore pazeći da glava ne ostane u koži.

Sedam načina da se riješiš krpelja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.