Zdravlje 27. svibnja 2016.

Kako izgleda ajurvedski pregled?

Ayurveda_5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijagnoza pomoću pulsa je drevno umijeće i znanost određivanja statusa tijela, uma, duše i duha. Svaka stanica našeg tijela ostavlja jedinstveni signal u srcu putem različitih kanala. Puls je životni tok energije koji prolazi kroz suptilne kanale cijelim tijelom, a kako bi se uvježbalo postavljanje dijagnoze, ayurvedski liječnik treba poslušati puls barem 10.000 pacijenata

Ajurvedski pregled sastoji se od tri dijela:

  • Promatranje (Darshan) - procjenjuje se opće zdravlje pacijenta na temelju njegova izgleda, kretanja, držanja tijela, boje kože, izraza lica, kvalitete usnica, kose i noktiju.
  • Dodir (Sparsha) - ayurvedski liječnik nakon promatranja primjenjuje opip, uključujući palpaciju (pritiskanje dijelova tijela), osluškivanje zvukova koje proizvode unutarnji organi (shrvanaa) i perkuziju i tapkanje (akotana). Posebna se pozornost posvećuje pulsu, izgledu jezika, noktiju i govora. Laboratorijsko testiranje također je uključeno.
  • Pitanja (Prashna) - pacijentu liječnik postavlja pitanja pacijentu o njegovim simptomima i pritužbama, kao i o trajanju smetnji i napredovanju bolesti.

Također, ispituje se mentalno i psihološko stanje pacijenta. Ayurvedska dijagnoza i tretmani razlikuju se od zapadnjačkih i u njima se ne dijagnosticira samo bolest (nazvana roga), već i stanje pacijenta (nazvano rogi). Detaljan pregled omogućuje ayurvedskom doktoru da prepozna poremećaj i odredi tretman za svakog pacijenta posebno. Ayurvedski liječnik zahvaća cijelo ljudsko biće, vjerujući da ljudi imaju zalihe energije koje će im omogućiti da se vrate u stanje zdrave ravnoteže.

Saznaj više o radionici dr. Panerija u Zagrebu u lipnju.

Koji si tip alergičara prema ayurvedi?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.